sastanak u morh-u

Sada i službeno: Propao posao s nabavom izraelskih aviona

10.01.2019 u 18:37

Bionic
Reading

Hrvatski i izraelski dužnosnici razgovarali su u četvrtak u MORH-u o spornoj prodaji izraelskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj, no sastanak nije donio dobre vijesti

Ministar obrane Damir Krstičević u izjavi nakon sastanka potvrdio je da ništa od posla s Izraelcima jer ta država ne može ishoditi dozvolu od SAD-a da se Hrvatskoj prodaju izraelski avioni.

'MORH će predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka. Ugovor nije potpisan i nema nikakve financijske štete za RH. Nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane', kazao je nakon višesatnog sastanka ministar obrane Damir Krstičević.

Izraelski predstavnik Udi Adam je rekao da 'Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna. Izrael nije mogao osigurati dozvolu za prodaju trećoj strani'.

'Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unapređenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F 16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora vlade s vladom između naše dvije države. Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bli u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole. Kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Izraelsko Ministarstvo obrane veseli se daljnjem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje', rekao je, prenosi N1, predstavnik Izraela.

Nakon sastanka u MORH-u, izraelsko veleposlanstvo otišlo je u Vladu.

Podsjetimo, višečlano izraelsko izaslanstvo predvodio je generalni direktor ministarstva obrane Udi Adam. Njega je pred hrvatskim ministarstvom dočekao zapovjednik glavnog stožera hrvatske vojske Mirko Šundov.

Iz izvora u vladi doznaje se kako bi ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka trebao o tome izvijestiti premijera u Banskim dvorima i kako bi izjava moglo biti ondje.

  • +5
Mirko Šundov primio izaslanstvo Izraela Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska je za oko tri milijarde kuna (500 milijuna dolara) trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.

Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

  • +9
F-16 na Plesu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natječaju na kojem su još konkurirali SAD, Švedska i Grčka.