PUSIĆ O USTAVNOM SUDU

'Sada društvo treba poslati poruku sebi i drugima'

14.11.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Nakon dvodnevnih konzultacija Ustavni sud odlučio je da nema zapreka za održavanje referenduma o braku, te je protumačio da pravo na brak nije temeljna ustavna vrednota. Odmah su uslijedile reakcije u Saboru i Vladi

Za HDZ ovakva je odluka Ustavnog suda sasvim očekivana, kaže Vladimir Šeks. 'Prema ustavnom zakonu o Ustavnom sudu taj sud jedino na temelju zahtjeva Hrvatskog sabora može odlučivati o tome da li je referendumsko pitanje u skladu ili neskladu sa Ustavom. Prema tome to je za mene jedna potpuno očekivana odluka Ustavnog suda', kazao je Šeks.

Upitan da prokomentira tumačenje Ustavnog suda da pravo na brak nije temeljna vrednota Ustava, Šeks je kazao: 'To su već i prakse Europskog suda za ljudska prava u nekoliko svojih judikata odredile da pravo na brak nije ljudsko pravo, ali ni pravo na brak istospolnih zajednica isto nije također ljudsko pravo. To stoji u judikatima Europskog suda za ljudska prava. Bitno je sada ovo jedno jedino da će se referendum 1. prosinca dogoditi.'

Ovakva odluka Ustavnog suda nije iznenadila ni ljude u HNS-u, iako su svjetonazorski žestoki protivnici referendumske inicijative 'U ime obitelji'.

'Mislim da je neobično važno da svi građani, bez obzira što misle o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv, jer se radi o načelnom pitanju zaštite ljudskih i manjinskih prava. Bilo bi vrlo važno da hrvatsko društvo pošalje poruku i samom sebi i svima ostalima da će ljudska i manjinska prava biti zaštićena i da jesmo za tu zaštitu bez obzira je li vam netko osobno simpatičan ili ne. Dapače, poznata je rečenica: "Zalagat ću se da onaj koji govori stvari s kojima se uopće ne slažem ima pravo to javno reći." Isti princip je i ovdje. Zalagat ćemo se da manjine u društvu budu zaštićene, odnosno da njihova prava budu izjednačena s pravima većine', prokomentirala je ministrica Vesna Pusić.

'Ustavni sud teško da je mogao donijeti drugačiju odluku budući da je donešena odluka Sabora, tako da je mali prostor bio za promjenu te odluke jer bi došlo do sukoba nadležnosti tih dvaju visokih tijela. Ustavni sud s obzirom na proceduralne odnose nadležnosti nije imao snage donijeti drugačiju odluku. Prema tome, nisam očekivao drugačiju odluku', kazao je HNS-ov Jozo Radoš.

HNS-ov Goran Beus Richembergh podsjeća pak da je njegova stranka mjesecima tražila da Sabor zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Ne bih ja tu sada bio ogorčen niti jako tužan zbog svega jer odluka koju je danas Sud objavio, ako se vrlo pažljivo iščita u sebi donosi čitav niz iznimno važnih ocjena i stavova koji će unaprijed opredijeliti mogućnost za buduće zlouporabe i eventualne pokušaje da se ustavna materija izigrava. Preporučam svima da dobro isčitaju tu odluku i vidjet će da je Ustavni sud iz ove situacije izvukao maksimum i poručio svima onima koji se misle igrati s Ustavom, bez obzira radilo se o inicijatorima različitih referenduma ili onima koji bi drugačije tumačili ustavne odredbe nego što tamo piše, da to ne smiju i ne mogu raditi. Dakle, ne bih ovu odluku dočekao u sivilu, jer u njoj ima nekoliko važnih elemenata koji su svjetlo za budućnost', rekao je Beus Richembergh.

Upitan da li je SDP kriv za sve što se dogodilo i što Sabor nije tražio ocjenu ustavnosti, HNS-ovac je rekao da ne bi htio dijeliti krivicu. 'Hrvatski sabor čine zastupnici, i nas 38 je tražilo ocjenu ustavnosti iz različitih stranaka, pa ja tu ne bih sada djelio odgovornost, govori se o većini. Većina nije bila za to i mislim da je pogriješila', rekao je Beus Richembergh.

Iako stav Ustavnog suda nije htio komentirati dok on ne bude objavljen u cijelosti, Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista ipak se osvrnuo na referendum.

'Ja ću na referendum izaći i glasati protiv jer smatram da nešto što postoji u zakonu ne smije, ne treba i ne mora biti i u Ustavu. Međutim, ova je tema hrvatsko društvo duboko podijelila i nadam se da je ova pouka dovoljna da čim prije pravni okvir referendumskog odlučivanja u hrvatsko dobro reguliramo', rekao je Lesar.

Odluku Ustavnog suda prokomentirala je i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, koja je, podsjetimo, prilikom izglasavanj odluke o rapisivanju referenduma predložila da Sabor zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, no većina zastupnika to je odbila.'To je Sabor propustio i krivicu za to snose oni koji nisu glasali za taj zaključak i koji nisu shvaili kakve su i koje obveze i dužnosti zastupnika u Saboru. Mi se moramo neprekidno ponašati u skladu s Ustavom i zakonima i koristiti mehanizme koje nam zakon i ustav pružaju. Ta prilika je propuštena i odgovornost snose svi oni koji nisu ili razumjeli ili nisu htjeli razumjeti ili nisu dovoljno čitali i bili upućeni u to što je dužnnost nas zastupnika. Ta prilika je prošla. Očekivala sam ovakvu odluku Ustavnog suda', rekla je Kosor.

SDP-ov Peđa Grbin odbio je komentirati odluku Ustavnog suda.

298767,298695,298536,298496