pomoć civilima

SAD uveo sankcije izraelskoj ekstremističkoj skupini

14.06.2024 u 21:16

Bionic
Reading

Američka vlada uvela je u petak sankcije ekstremističkoj izraelskoj skupini Tzav 9 zbog opstruiranja isporuke humanitarne pomoći palestinskim civilima u Pojasu Gaze

"Mjesecima su pojedinci iz skupine Tzav 9 pokušavali spriječiti isporuku humanitarne pomoći u Gazu, ponekad nasilno blokiravši ceste duž njihove rute od Jordana do Gaze, uključujući i Zapadnu obalu", stoji u priopćenju State Departmenta.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller podsjetio je na incident od 13. svibnja, kada su članovi skupine Tzav 9 opljačkali i zapalili dva kamiona u blizini Hebrona na Zapadnoj obali koji su prevozili humanitarnu pomoć u Gazu.

Pružanje humanitarne pomoći ključno je za smanjenje rizika od gladi, rekao je Miller.

Naglasio je da "izraelska vlada ima odgovornost zajamčiti sigurnost humanitarnih konvoja koji prolaze kroz Izrael i Zapadnu obalu na putu do Gaze".

"Nećemo tolerirati sabotažu i nasilje usmjereno na neophodnu humanitarnu pomoć", zaključio je.

Kao rezultat sankcija, zamrznuta je sva imovina pripadnika skupine u SAD-u.

Američkim državljanima ili osobama koje se nalaze u Sjedinjenim Državama zabranjeno je poslovati sa sankcioniranim tvrtkama i pojedincima. Sankcije također znatno otežavaju međunarodno poslovanje onima koji su im podvrgnuti.