POLJSKI TISAK

SAD proturaketni štit premješta na Balkan

27.08.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame praktički je odustala od raspoređivanja dijelova proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, piše u četvrtak poljski dnevnik Gazeta Wyborcza, prenoseći nekoliko izvora u Washingtonu.

"Signali koje šalju generali iz Pentagona apsolutno su jasni: vlada SAD-a traži, glede proturaketne zaštite, druga rješenja uz baze u Poljskoj i Češkoj", rekao je lobist u korist štita Riki Ellison kojega citiraju novine.

Na konferenciji stručnjaka za obranu prije tjedan dana "generali nisu nijednom spomenuli planove vezane uz Poljsku i Češku", istaknuo je Ellison.

"Unazad nekoliko tjedana vlada ispituje reakciju Kongresa na napuštanje planova za instaliranje štita u Poljskoj i Češkoj", tvrdi Gazeta Wyborcza, citirajući neimenovani izvor u Kongresu.

Godine 2008. Varšava i Washington postigle su sporazum o raspoređivanju do 2013. u Poljskoj deset presretača balističkih raketa dugog dometa, povezanih s moćnim radarom u Češkoj, što je globalni projekt obrane kojem se Rusija čvrsto protivi.

Prema Ellisonu nove destinacije za postavljanje antiraketnog štitu su Izrael, Turska i Balkan, pri čemu nije precizirano koji dio Balkana, odnosno koja balkanska država.