TOPNIČKI DNEVNICI

SAD protiv blokade Hrvatske unatoč Brammertzu

19.11.2009 u 07:39

Bionic
Reading

SAD je zadovoljan načinom na koji je RH riješila probleme sa Slovenijom te odlučnošću u obračunu s korupcijom pa će Washington biti saveznik Zagrebu i nakon podnošenja Brammertzova izvješća - tvrde dobro informirani izvori Večernjeg lista na East Riveru

Izvješće glavnoga haaškog tužitelja Serga Brammertza o suradnji RH s Haagom stiglo je u New York i podijeljeno je zemljama članicama Vijeća sigurnosti. Dokument će postati služben do kraja idućega tjedna pa će biti dostupan svima.

To je Večernjem listu potvrđeno u uredu glavnog tajnika Ban Ki-moona. Doznali su i da Brammertz 3. prosinca podnosi usmeno izvješće u UN-u te do tada ima vremena za moguće nadopune, izmjene ili nove okolnosti o kojima može govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Diplomati zemalja članica Vijeća sigurnosti, a to je i Hrvatska do kraja godine, tvrde da se u zgradi UN-a ništa ne događa o čemu se prije ne dogovori u matičnim zemljama. Stoga ni ocjene iz Brammertzova izvješća neće biti drukčije od onih koje stižu iz zemalja EU u Bruxelles.

Oni koji 'hrvatsku priču' oko Haaškog suda i napetosti zbog iščekivanja izvještaja glavnog tužitelja promatraju kroz političku dimenziju te su uvjereni da tužiteljstvo nema dovoljno dokaza za optužnicu Gotovini pa se 'ukočilo' na topničkim dnevnicima, zaključuju da za Hrvatsku neće biti nastavka blokade poglavlja o pravosuđu i puta prema EU.

'SAD je zadovoljan načinom na koji je RH riješila probleme sa Slovenijom te odlučnošću u obračunu s korupcijom pa će Washington biti saveznik Zagrebu i nakon podnošenja Brammertzova izvješća', tvrde dobro informirani na East Riveru.

Zanimljivo je da Hrvatska još nije od Tribunala primila odgovor na zahtjev, koji je u lipnju ove godine sa sjednice VS-a poslao tadašnji premijer Ivo Sanader tražeći da 'raspravno vijeće potvrdi ispunjavanje hrvatskih obveza dostave traženih dokumenata ili utvrđivanja u čijem su se posjedu nalazili ili nalaze'.

I američkim pravnim stručnjacima poput Mirjana Damaške neprihvatljivo je da o politički osjetljivoj suradnji s Tribunalom odlučuje tužiteljstvo koje je stranka u postupku s pristranim stranačkim interesima.

'Tu je čudnu praksu prihvatio i EU iako se on teško može uskladiti s jednom odredbom Tribunalova Statuta koji odluku o suradnji dodjeljuje Sudu' – ističe Damaška.