ZA VRIJEME HLADNOG RATA

SAD potajno financirao Willyja Brandta

John F. Kennedy i Willy Brandt

John F. Kennedy i Willy Brandt

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Marion S. Trikosko

Bivšeg njemačkog kancelara Willyja Brandta Sjedinjene Države su potajno financirale u 1950-im dok je bio zastupnik Zapadnog Berlina, kako bi mu pomogle u promicanju suradnje s njima, otkriva u petak američki povjesničar. Po istraživanju tog povjesničara, Scotta Krausea u berlinskom arhivu, socijaldemokratski čelnik je 1950. od američkih vlasti primio iznos od 200.000 tadašnjih njemačkih maraka

Washington je tako htio, proizlazi iz dokumenata koje je pronašao Krause, pomoći Willyju Brandtu, tada zastupniku i gradskom vijećniku Zapadnog Berlina, da promiče integraciju mlade Savezne Republike Njemačke u zapadni tabor dok je bjesnio Hladni rat.

Taj je smjer bio osporavan unutar njemačke socijaldemokratske stranke, SPD-a, kojega se dio članova protivio ponovnom naoružavanju SRNJ-a i njegovu savezništvu s SAD-om.

'Da, Willy Brandt je primio sredstva iz američke blagajne. No to treba promatrati u kontekstu Hladnog rata i demokratizacije Njemačke, bila je riječ o zajedničkom projektu' mladog političara i SAD-a, rekao je povjesničar za njemačku agenciju dpa.

Usto, povjesničar tvrdi da je u arhivima pronašao i druge dokaze o uplatama i o financijskoj pomoći za Brandtovu izbornu kampanju.

Zaklada Willyja Brandta u Berlinu koja je potpomogla istraživanje američkog povjesničara, odbila je pomisao da bi bivši kancelar mogao primiti mito iz Washingtona, istaknuvši kako je on tada iz uvjerenja branio stajalište da je Njemačka dio zapadnog svijeta. 'Nitko se nije dao potkupiti, jer potkupiti se znači učiniti nešto za novac, nešto što inače ne biste učinili', rekao je predstavnik zaklade Bernd Rother.

Willy Brandt je od 1957. do 1966. bio gradonačelnik Zapadnog Berlina, kancelarsku dužnost je obnašao od 1969. do 1974., kada je morao dati ostavku nakon otkrića istočnonjemačkog špijuna u njegovu okružju, a bio je i predsjednik SPD-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!