POVIJESNI TRENUTAK

SAD ponovno član UNESCO-a, unatoč protivljenju Rusije i Kine

30.06.2023 u 20:35

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države u petak su službeno ponovno pristupile UNESCO-u, koji su napustile pod predsjedanjem Donalda Trumpa, uz plebiscitarnu potporu država članica UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu, sa sjedištem u Parizu, a unatoč protivljenju Rusije i Kine

Oko 132 države glasale su za ovaj američki povratak, 15 ih je bilo suzdržano, a deset se protivilo.

"Stvarno smo sretni s ovom podrškom. (...) Toliko nam je važno biti dio ove multilateralne organizacije", da nam je "čast ponovno se integrirati", komentirala je veleposlanica Sjedinjenih Država u Francuskoj Denise Bauer za AFP.

"Ovo je sjajan dan, povijesni trenutak", kazala je novinarima glavna direktorica UNESCO-a Audray Azoulay, ističući "izuzetno jasan odgovor, uz više od 90 posto glasova prisutnih članica".

Mnogi od njihovih predstavnika izrazili su zadovoljstvo nakon glasovanja. "Sve unutar (Unesca), puno je bolje", rekao je argentinski diplomat. "Ovaj povratak jača multilateralizam" i financije organizacije, kazao je španjolski diplomat.

Nekoliko zemalja poput Irana, Sirije, Kine, Sjeverne Koreje i posebno Rusije izrazilo je svoje načelno protivljenje. Posebno je rusko izaslanstvo inzistiralo na nekim proceduralnim točkama i nacrtima amandmana kako bi usporile rasprave.

"U ovom iskrivljenom prostoru, oni koji brane demokraciju i vladavinu prava počinju nas voditi ka kršenju tih pravila i prisvajanju povlaštenih prava", rekao je ruski diplomat smatrajući da SAD moraju u cijelosti platiti svoje dugove UNESCO-u prije nego se ponovno pridruže, dok Washington predlaže da se to učini postupno.

"Način na koji su Sjedinjene Države tražile ovaj povratak nije prihvatljiv" i sličan je "kršenju duha Ustava" ove institucije, uputio je kritike sa svoje strane iranski diplomat.

Washington je napustio UNESCO u listopadu 2017. osuđujući, kako je tada navedeno, "upornu antiizraelsku pristranost" ove institucije. Ovo povlačenje, popraćeno povlačenjem Izraela, bilo je na snazi ​​od prosinca 2018.

Od 2011. godine i prijema Palestine u UNESCO, Sjedinjene Američke Države, tada predvođene Barackom Obamom, zaustavile su svo financiranje ove organizacije UN-a, što je za nju bio veliki korak unazad jer su američki doprinosi predstavljali 22 posto njezina proračuna

Šef američke diplomacije Antony Blinken u ožujku je ocijenio da je američka odsutnost omogućila Kini da prevagne više od Sjedinjenih Država u vezi s pravilima umjetne inteligencije (AI), kada je UNESCO izdao preporuku o etici AI 2021.

Američki dug UN-ovoj organizaciji posvećenoj kulturi, znanosti i obrazovanju danas doseže 619 milijuna dolara, više od godišnjeg proračuna UNESCO-a koji se procjenjuje na 534 milijuna dolara.