KULTURNA BAŠTINA

Održano prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, pobijedili Vlaji iz Sinja

06.05.2023 u 23:13

Bionic
Reading

S ciljem promocije umijeća suhozidne gradnje kao nematerijalnog kulturnog dobra u subotu su u Pagu održani Suhozidni susreti i 6. prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek tom je prigodom nositeljima toga umijećauručila povelje UNESCO-a.

Prije nekoliko godina mislili smo da će ovaj dio naše baštine nestati, no danas, zahvaljujući brojnim udrugama, umijeće suhozidne gradnje doživljava svojevrsnu renesansu, rekla je ministrica Obuljen Koržinek, a prenosi HRT.

Dodala je kako se sve više mladih ljudi uključuje i pronalaze nove načine kako bi motivirali naše sugrađane da se zapravo vratimo, gradimo i obnovimo nove suhozide. Vještina gradnja suhozida zaštićena je 2017. godine kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2018., u zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Cipra, Francuske, Grčke, Italije, Slovenije, Španjolske i Švicarske, UNESCO-ov međuvladin odbor prepoznao je iznimnu važnost te tradicije i potkraj te godine zaštitio je kao svjetsko kulturno dobro.

  • +5
Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida na Pagu Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Zbog koronakrize UNESCO-ova povelja nositeljima umijeća suhozidne gradnje uručena je tek sada, i to na 6. Državnom prvenstvu u gradnji suhozida na kojemu se okupilo 11 ekipa. Prvo mjesto na natjecanju osvojila je ekipa Vlaji iz Sinja, drugo Ošula iz Cresa, a treće ekipa Rolling Stones.

Dvodnevne Suhozidne susrete, u sklopu kojih su odražana izlaganja, obilasci, vođene ture i okrugli stol na temu "Prilike i izazovi za paške poljoprivrednike i stočare", organizirala je Udruga Dragodid u suradnji sa Solanom Pag i Turističkom zajednicom Grada Paga.