MODERNIZACIJA BOMBE

SAD pojačava nuklearni arsenal u Europi!

13.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

SAD želi modernizirati nuklearne bombe stacionirane u Europi na način koji mnogi stručnjaci nazivaju ekvivalentom stvaranju novog oružja. Kritičari smatraju kako ovaj potez krši obećanja američkog predsjednika Baracka Obame da SAD neće razvijati nove nuklearne bombe, piše njemački Der Spiegel

Samo je u Njemačkoj pohranjeno oko 20 B-61 bombi u zračnoj bazi u selu Büchel u Rheinland-Pfalzu.

Njemačka vlada u više je navrata rekla kako želi da se to oružje ukloni, ali ne postoji velika vjerojatnost da će se to dogoditi u skorije vrijeme. Umjesto toga, očekuje se da će oružje biti nadograđeno poboljšanim vojnim sposobnostima, piše Der Spiegel.

Prošli tjedan, predstavnici američke vojske, Pentagon i Odjel za energetiku najavili su nove pojedinosti o programu oružja B-61. Nova varijanta nuklearne bombe zove se B61-12 i očekuje se da će zamijeniti starije tipove 3, 4, 7 i 10 kao i B -61-11 i B-83 strateške nuklearne bombe. Potonji ima eksplozivnu snagu do 1,2 megatona TNT-a, što je više od 90 puta jače od bombe bačene na Hirošimu.

Prvi B- 61-12 se očekuje da će biti dovršen do 2020. A do 2024. se vjeruje da će sve bombe dotad biti zamijenjene. Tada bi se, prema planu, novo oružje trebalo razmjestiti korištenjem borbenih zrakoplova poput F-16 i F-35.

Njemački Tornado borbeni bombarderi stacionirani u Büchelu će također biti opremljeni tako da mogu koristiti novo B-6-12 oružje. Oružje 'Sustav 2' činit će moderne, digitalne, precizne nuklearne bombe dizajnirane za digitalne moderne bombardere poput F-35.

Američka vojska ima visoka očekivanja za od 'Sustava 2'. Zbog veće preciznosti oružje će zahtijevati znatno smanjenu eksplozivnu snagu u odnosu na većinu svojih prethodnika. Najmanja od svih B -61 bombi ima razornu snagu od 50 kilotona TNT-a, ili otprilike četiri puta jače od bombe bačene na Hirošimu. Poboljšane nuklearne komponente će se koristiti za B-61-12, ali se očekuje da će eksplozivna moć nove bombe sigurno uništiti iste ciljeve za koje je prethodnom oružju trebalo 300, 400 ili čak i više kilotona TNT-a.

No stručnjaci upozoravaju na potencijalnu prijetnju budućim pregovorima o razoružanju između NATO-a i Rusije, koji bi trebali preispitati nestrateško nuklearno oružje. Rusi također moderniziraju svoj arsenal. U naporima za razoružanje modernizacija programa B-61 definitivno nije pomogla, smatraju stručnjaci.

Götz Neuneck s Instituta za mirovna istraživanja i sigurnosne politike u Hamburgu smatra da se određeni teret stavlja na buduću njemačku vladu.

'Oni trebaju jasno reći Washingtonu da Europa ne treba nove bombe. Osim toga, NATO hitno mora napraviti konkretne ponude za Rusiju u vezi s kontroverznim američkim proturaketnim sustavom, koji Moskva smatra prijetnjom. Ako sve to ne uspije, novo taktičko nuklearno oružje bit će stacionirano u Europi, a nuklearno razoružanje bit će nemoguće još desetljećima', rekao je Neuneck.

Bomba B-61