PATRICK MOON

SAD ne vjeruju Miloradu Dodiku

22.08.2013 u 11:28

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja u predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer on ne ispunjava dana obećanja a od nekoga tko je osuđivao ratne zločine pretvorio se u branitelja tih istih zločina, izjavio je američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon.

U intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Face TV koji će u cjelosti biti objavljen u petak američki je veleposlanik kazao kako mu je u nizu slučajeva Dodik obećao da će uraditi jedno a postupio bi sasvim drugačije. 'Onda je Washington rekao: E pa ne možemo vjerovati tom čovjeku. Kako se možemo osloniti na nekoga tko nam privatno daje jamstva a onda radi sasvim drugačije', kazao je Moon.

Kao ilustraciju naveo je Dodikov odnos prema Radovanu Karadžiću kojemu se sudi za najteže ratne zločine. Podsjetio je kako je Dodik na početku svog političkog uspona o Karadiću govorio kao o kriminalcu da bi ga nakon nekoliko godina proglasio herojem. Američki veleposlanik tvrdi kako mu je Dodik obećao i da će posjetiti memorijalni centar u Srebrenici gdje su pokopani Bošnjaci ubijeni u genocidu 1995. godine no to nikada nije učinio.

SAD zamjeraju Dodiku i jer je opstruirao rješavanje pitanja vlasništva nad vojnom imovinom što je preduvjet da bi BiH nastavila približavanje NATO-u. 'Odbio je dalje raditi na provedbi odluke (o vojnoj imovini) s kojom se prethodno suglasio prošle godine što je doista nesretna okolnost. Nadam se da će na tom planu vrlo brzo doći do napretka no mi ne možemo vjerovati nekome tko je takav', kazao je Moon koji uskoro napušta dužnost u BiH.

Napravio je razliku između Dodika i njegove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ističući kako nema problema u suradnji s ostalim predstavnicima te stranke. Pohvalno je govorio i o Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) ustvrdivši kako se ona 'promijenila' te kako 'ide u novom smjeru'. Kazao je kako je odluka Željka Komšića da osnuje vlastitu stranku bila iznenađenje te kako treba sačekati i vidjeti na koji će način ona djelovati. Pozitivnim je ocijenio i djelovanje predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića kao i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića. Dva HDZ-a kao ni SDP uopće nije komentirao.

Otvorene kritike na račun Dodika koje je izrekao odlazeći američki veleposlanik nisu prve takve vrste. Moon je proteklih mjeseci otvoreno polemizirao a predsjednikom RS upravo zbog neispunjenih obećanja a Dodik mu je pak uzvraćao tvrdnjama kako on ne predstavlja američku administraciju nego govori tek u svoje ime.