'samoobrambeni napad'

SAD napao dronove i skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom hutista

19.03.2024 u 11:29

Bionic
Reading

Američke oružane snage priopćile su da su u ponedjeljak izvele samoobrambene napade na dronove, projektile i skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom hutističke milicije koju podržava Iran

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je da je "uspješno angažiralo i u samoobrani uništilo sedam protubrodskih projektila, tri bespilotne letjelice (UAV) i tri skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom hutista".

"Utvrđeno je da ovo oružje predstavlja neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji", rekao je CENTCOM u priopćenju.

Hutisti kažu da žele zaustaviti izraelske napade na stanovništvo u Pojasu Gaze, koji su uslijedili kao odmazda protiv palestinske islamističke organizacije Hamas nakon napada na Izrael 7. listopada.

Islamistička milicija obećala je da će u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi napadati brodove u Crvenom moru povezane s Izraelom. "Ako Gaza ne dobije hranu i lijekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji putuju prema izraelskim lukama, bez obzira na njihovu nacionalnost, postat će meta naših oružanih snaga", rekao je u prosincu 2023. njihov glasnogovornik.

Međutim, pod vatrom su se našli i mnogi brodovi koji nemaju veze s Izraelom.

Zbog stalnih napada hutista, velike brodarske tvrtke sve više izbjegavaju najkraći morski put između Azije i Europe i umjesto toga plove oko južnoafričkog Rta dobre nade.

Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, pokrenule su operacije za zaštitu brodova u regiji kao odgovor na hutističke napade.

Europska unija također je pokrenula vojnu operaciju kako bi osigurala trgovačke brodove u Crvenom moru, jednoj od najvažnijih pomorskih ruta za svjetsku trgovinu.

U četvrtak je vođa jemenskih hutista Abdel-Malik al-Huti rekao da će skupina proširiti svoje operacije kako bi spriječila brodove povezane s Izraelom samo i da prođu Indijskim oceanom prema Rtu dobre nade.

Sljedeći dan hutisti su rekli da su gađali tri izraelska i američka plovila u Indijskom oceanu.

Al-Huti je prošlog tjedna rekao da je njegova skupina gađala više od 73 plovila i ratnih brodova otkako su počeli svoje napade u studenom.