USUSRET SASTANKU U MOSKVI

SAD najavio moguću izolaciju Rusije i uvođenje zone zabrane leta iznad Sirije

12.04.2017 u 22:57

Bionic
Reading

Ako Rusija i SAD ne pronađu zajednički jezik o Siriji koji će odgovarati nacionalnim interesima SAD-a, Moskva će se naći u izolaciji, izjavio je u utorak navečer glasnogovornik Sean Spicer, a američki ministar obrane James Mattis najavio je kako SAD i njegovi partneri razmatraju mogućnost uvođenja zone zabrane leta iznad Sirije

Upozorenja Bijele kuće i Pentagona došla su samo dan nakon susreta američkog ministra vanjskih poslova Rexa Tillersona i njegova ruskog kolege Sergeja Lavrova u Moskvi. Glavna tema razgovora bit će pronalazak rješenja za smanjenje eskalacije nasilja u Siriji.

Uoči Tillersonova posjeta Moskvi, glasnogovornik Bijele kuće istaknuo je kako će Rusija otići u izolaciju ako Washington s Moskvom ne napravi deal koji bi odgovarao američkim nacionalnim interesima.

Spicer je također rekao da je Moskva na putu samoizolacije s obzirom na to da se stavlja u isti red sa Sirijom i Sjevernom Korejom koje su, po njegovu mišljenju, 'neuspjele države'.

Ususret Tillersonovu odlasku u Moskvi oglasio se američki ministar obrane James Mattis koji je najavio kako Pentagon ozbiljno razmišlja o mogućnosti uvođenja zone zabrane leta iznad Sirije.

'To pitanje, pored mnogih drugih, uvijek je na dnevnom redu s našim partnerima', kazao je Mattis dodajući kako je nedavni američki napad na sirijski aerodrom predstavljao usuglašenu akciju vojske.

Podsjetimo, SAD i njezini saveznici optužili su sirijske snage da su odgovorne za kemijski napad u kojem je stradalo 80 civila u pokrajini Idlib.

Zbog toga su američke snage lansirale 59 krstarećih raketa na sirijsku zračnu bazu u Homsu, odakle se pretpostavlja da su poletjeli avioni koji su kemijskim oružjem zasuli Idlib.