ŠTO ĆE MU REĆI TRUMP

James Mattis, novi šef Pentagona, nije za mučenje

26.01.2017 u 22:39

Bionic
Reading

Novi šef Pentagona, general James Mattis, nije za promjenu postojećih američkih propisa za ispitivanje zatvorenika koji zabranjuju primjenu mučenja, izvijestio je Pentagon u četvrtak

U razgovoru za ABC u srijedu navečer, predsjednik Donald Trump je rekao kako je siguran da je simulacija davljenja uspješan način ispitivanja zatvorenika, ali da je odluka o eventualnom vraćanju postupka u praksu na ministru obrane i na ravnatelju CIA-e.

‘Stajalište (generala Mattisa) nije se promijenilo’ nakon njegova potvrđivanja u Senatu, rekao je mornarički kapetan Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona.

General Mattis je odgovarajući na pisano pitanje senatora, tada rekao da ‘u cijelosti podupire’ američke propise o metodama ispitivanja zatvorenika iz terenskog priručnika američke kopnene vojske. Ti su propisi odsad standard za sve američke službe, pa i CIA-u. Oni ne dopuštaju simulaciju davljenja i druge postupke koji se mogu smatrati mučenjem. ‘Podupirem te propise od vremena njihove pripreme i donošenja 2006.’, istaknuo je.

Šef Pentagona je ‘rekao da će poštovati i podupirati međunarodne zakone o oružanim sukobima, Ženevsku konvenciju i američke zakone i to se neće promijeniti’, dodao je Davis.