MOBILITY GUARDIAN '23

SAD i saveznici održali najveću vježbu za sukob s Kinom oko Tajvana, srušili i jedan rekord

16.07.2023 u 07:33

Bionic
Reading

Na tihooceanskom otoku Guam prošlog tjedna je započela vježba mobilnosti zračnih snaga sedam zapadnih sila koja bi trebala ispitati ulogu teretnih zrakoplova u mogućem sukobu s Kinom na indopacifičkom području. Vježba Mobility Guardian 23 je najveća obuka vojski Sjedinjenih Država i njenih saveznika otkako je Peking posljednjih godina zaoštrio retoriku spram Washingtona koji ne dopušta kinesko pripajanje Tajvana matici. Evo što sve znamo o vježbama koje će potrajati do 21. srpnja, a tijekom koje je srušen i jedan rekord

Vježbe Mobility Guardian održavaju se od 2017. svake dvije godine, a ovogodišnji MG23 ima za cilj prevladati udaljenosti kako bi se uspješno izvršile zadaće mobilizacije, raspoređivanja i održavanja sustava o kojima ovise zapadne saveznici i njihovi partneri kako bi odgovorili na izazove diljem svijeta.

Ove godine za mjesto održavanja vježbe odabran je tihooceanski otok Guam koji ima status tzv. neuključenog područja kojim upravlja lokalna samouprava pod paskom Washingtona. Mjesto održavanja vježbe pomno je odabrano zbog velike vjerojatnosti da Kina izvrši sveobuhvatno invaziju na Tajvan.

U ovogodišnjem MG23, pored SAD-a kao nositelja, sudjeluju zrakoplovci Australije, Kanade, Francuske, Japana, Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva, a vježba će pokazati sve mogućnosti transportnih aviona poput C-17A, KC-46A, CC-130J i A400M. Ti avioni će djelovati s više lokacija u području koje se proteže na gotovo 5000 četvornih kilometara, od sjevera Australije do havajskog otočja, dok će u vježbama kao izravna potpora sudjelovati više od 3000 vojnika.

  • +4
Vježba Mobility Guardian '23 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: US Air Force

Odgovor na 'tiraniju udaljenosti'

Pentagon je precizirao da MG23 uključuje teretne avione zemalja sudionica koji izvode različite vrste misija unutar i izvan konteksta mogućeg budućeg sukova ili drugih nepredviđenih okolnosti. To uključuje zračni prijevoz, nadopunu gorivom u zraku, zračnu medicinsku evakuaciju, korištenje tzv. Globalnog sustava podrške zračnoj mobilnosti (GAMSS), zapovijedanje i kontrolu te pružanje humanitarne pomoći u slučaju katastrofa. Kao što je navedeno u priopćenju za medije američkih zračnih snaga, MG23 svakoj zemlji sudionici daje priliku za ''poboljšanje interoperabilnosti u operativno ograničenim okruženjima između izvođenja višestrukih misija''.

Američki general Mike Minihan, zapovjednik MG23, ocijenio je kako uspjeh savezničkih postrojbi tijekom vježbe zahtijeva sposobne i integrirane pokretne zračne snage koje ranije utvrđene ciljeve mogu pretvoriti u operativnu integraciju unutar ratišta. Sudionici vježbe, dodao je, time proširuju sposobnosti mobilnih zračnih znaga u zadovoljavanju budućih zahtjeva i zaštite zajedničkih međunardnih interesa SAD-a i njenih saveznika.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Air Mobility Command

Valja reći da su se sve tri prethodne vježbe MG, održane 2017., 2019. i 2021. održavale iznad kontinentalnog dijela SAD-a, dok aktualna ima cilj odgovoriti na ono što je general Minihan opisao kao ''tiraniju udaljenosti''. Pritom je mislio na logističke probleme koji se mogu dogoditi u mogućem sukobu na indopacifičkom području, sastavljenom od dva oceana i mnoštvom otoka udaljenih od kontinentalnih dijelova Azije, Afrike, Oceanije i obje Amerike.

Rekordnih 22 sata neprestanog leta

Kao primjer vrhunskog izazova s kojima se suočavaju teretni zrakoplovi koji lete Indopacifikom, posebno iz zračnih baza udaljenijih od regije, služi jedan transportni A400M britanske Kraljevskih zračnih snaga (RAF) koji je u sklopu vježbi izveo najdulji let tog tipa aviona bez spuštanja. Polazeći iz RAF-ove baze Brize Norton u grofoviji Oxfordshire, A400M je letio 22 sata bez prestanka do američke vojne baze Andersen na otoku Guamu.

Tijekom leta, A400M je tri puta napunjen gorivom – jednom iznad Atlantika, jednom iznad Aljaske i na kraju iznad Tihog oceana. Prvo punjenje gorivom izvršio je britanski Airbus Voyager koji je poletio iz Ujedinjenog Kraljevstva, dok je drugo i treće izveo drugi Voyager koji je djelovao iz američke vojne baze Eielson na Aljasci. Prema RAF-u, ruta je dovela A400M bliže Sjevernom polu nego bilo koji prethodni let tog tipa aviona. Valja reći kako je i šira arktička regija posljednjih godina postala područje pojačanih napetosti, osobito s Rusijom.

''Let A400M bez presjedanja izvrstan je primjer naše sposobnosti projiciranja zračne snage, što nam omogućuje da zrakoplove, posade i vitalnu opremu dopremimo na drugu stranu svijeta na vrijeme i kako bi odmah mogli djelovati'', rekao je nakon rušenja rekorda zračni komodor Anthony Lyle, zapovjednik RAF-ovih snaga za zračnu mobilnost.

Vojni analitičari ocjenjuju da će MG23, osim integracije savezničkog zračnog prijevoza, poslužiti i kao svojevrsno kohezivno ljepilo za niz drugih vježbi koje će se ovog ljeta odvijati diljem Indopacifika. No stručnjaci ističu da je upravo MG23 ključna vježba saveznika koja tek treba pokazati jesu li oni spremni za logističke izazove u udaljenim područjima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense Flash

Nedopustivo operativno opterećenje

Nekoliko visokorangiranih američkih časnika nedavno je skrenulo pozornost na vjerojatnost izravnog sukoba koji uključuje SAD i Kinu u neuralgičnoj indopacifičkoj regiji, uključujući generala Minihana. Ranije ove godine, zapovjednik vježbe i načelnik američkog Zapovjedništva za zračnu mobilnost (AMC) objavio je zlokobno izvješće o prijetećem sukobu visoke razine protiv Kine, a najvjerojatnije radi Tajvana.

Minihan je u tom dopisu zaključio da će se SAD vjerojatno naći u sukobu s Kinom do 2025. godine te da on u konačnici traži ''ojačani, spremniji, integrirani i agilni tim združenih snaga koji je spreman pobjeđivati unutar prvog otočnog lanca''. Područje unutar ''prvog lanca otoka'' definirano je kao područje između kontinentalne istočne Azije i granice koju čine različiti arhipelazi istočno od kontinenta.

Budući da su se teretni avioni pokazali ranjivima u scenariju koji bi mogao predstavljati sukob s Kinom, MG23 pruža priliku za testiranje svih zamki na terenu. Različiti viši američki vojni čelnici bili su vrlo otvoreni posljednjih godina u pogledu zabrinutosti da bi postojeći kapaciteti za dopunjavanje gorivom u zraku i zračni transport mogli biti opterećeni, potencijalno blizu prijelomne točke, za slučaj otvorenog sukoba visoke razine s Kinom.

Prije uvođenja zračnih transportera i tankera sljedeće generacije koji su sposobniji za preživljavanje, vježbe poput MG23 igrat će važnu ulogu u poboljšanju logističkih koncepata djelovanja s postojećim transporterima i tankerima. MG23 također ima za cilj riješiti specifične nedostatke u integraciji između savezničkih i partnerskih zemalja u kontekstu zračnog mosta. Prema vojnim analitičarima, u mogućoj borbi na Pacifiku dominirat će prije svega složena logistika, dok će sposobnost uspostave zračnog mosta biti najključnija komponenta sukoba. Stoga ne čudi da se MG23 upravo odvija na Guamu koji je od najbliže američke baze, one na Filipinima, udaljen 2400 kilometara.