Neptune strike 23.2

MORH obavještava: Iznad Jadrana traje vojna akcija NATO-a, moguća pojačana buka

10.07.2023 u 17:00

Bionic
Reading

Zbog provođenja vojnih uvježbavanja i demonstracija u okviru aktivnosti pojačane budnosti NATO-a 'Neptune strike 23.2' na području Hrvatske i drugih zemalja odvija od 10. do 14. srpnja, očekuje se pojačana buka, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane RH (MORH)

“Aktivnost pojačane budnosti NATO-a „NEPTUNE STRIKE 23.2“ provodi se od 10. do 14. srpnja 2023. na području Baltika, Crnog, Sredozemnog i Jadranskog mora. Cilj aktivnosti je zajedničko uvježbavanje i demonstracija borbenih sposobnosti Savezničkih snaga za zajedničku obranu i odgovor na krize", ističu iz MORH-a.

Aktivnost je planirana u isto vrijeme kada i NATO Summit, koji će se održati 11. i 12. srpnja 2023. u Vilniusu u Republici Litvi.

Iz MORH-a navode da Hrvatska sudjeluje u aktivnostima “Neptun Strike 23.2” pružajući potporu kao zemlja domaćin, i kroz sudjelovanje u zajedničkim vježbama Hrvatske vojske i američkih snaga s nosača aviona USS „Gerald R. Ford“ koji se nalazi u Jadranu.

“Rezultati ove aktivnosti predstavljat će vidljiv i transparentan prikaz sposobnosti u svim domenama operacija i odlučnosti za obranu članica Sjeverno-atlantskog Saveza u cijelom području odgovornosti Zapovjednika savezničkih snaga u Europi (SACEUR)”, dodaje se u priopćenju.

Iz MORH-a obavještavaju da se tijekom provedbe vježbe na području Hrvatske očekuje pojačana buka te mole građane za strpljenje i razumijevanje.

  • +18
Vojna vježba NATO-a, svibanj 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Borislav Troshev / AFP