OTVORENA PRIJETNJA

SAD i Pakistan zaoštrili odnose zbog oslobađanja osumnjičenog militanta

25.11.2017 u 22:51

Bionic
Reading

Bijela kuća je u subotu objavila da će biti posljedica za američko-pakistanske odnose ako Islamabad ne pritvori i ne podnese tužbu protiv nedavno oslobođenog islamista za kojeg se tvrdi da stoji iza terorističkog napada u Mumbaiju 2008.

Pakistanski sud u srijedu je naredio puštanje Hafiza Saeeda koji je u siječnju stavljen u kućni pritvor nakon što je godinama živio slobodno u Pakistanu, na što Sjedinjene Države nisu gledale blagonaklono. Njegova sloboda je razljutila i Indiju, regionalnog neprijatelja Pakistana. 

Bijela kuća je u subotu pozvala Islamabad da uhiti Saeeda i da ga optuži za napad u Bombaju u kojemu je ubijeno 166 osoba, uključujući američke državljane. 

'Ako Pakistan ne poduzme nešto da zakonski pritvori Saeeda i optuži ga za njegove zločine, to će nedjelovanje imati posljedice za bilateralne odnose i za ugled te države u svijetu', priopćila je Bijela kuća. 

Ovo je prvi put da su Sjedinjene Države ustvrdile da nedavna odluka može imati utjecaja na odnose između te dvije države koje su saveznice, no jedna na drugu gledaju sa sumnjom. 

Saeed je više puta odbacio tvrdnje da je sudjelovao u napadima u Mumbaiju u kojemu je 10 naoružanih terorista napalo nekoliko meta, uključujući dva luksuzna hotela, židovski centar i želježničku stanicu. 

  • +6
Napad talibana na školu u Pakistanu / Arhiva Izvor: Reuters / Autor: Stringer

Taj incident koji je trajao nekoliko dana je doveo nuklearno naoružani Pakistan i Indiju na rub rata. 

Sjedinjene Države su ponudile 10 milijuna dolara nagrade za informacije koje bi dovele do uhićenja i osuđivanja Saeeda koji vodi skupinu Jamaat-ud-Dawa čiji članovi tvrdi da je riječ o humanitarnoj organizaciji, no Washington smatra da iza nje stoji militantna skupina Lashkar-eTaiba.