CENZURIRAN PRIJENOS

Pakistanske vlasti privatnim tv-kanalima zabranile emitiranje

25.11.2017 u 19:22

Bionic
Reading

Pakistanske su vlasti u subotu naredile svim privatnim tv-kanalima da prekinu program tijekom kojega je praćen sukob između 4000 policajaca koji su izašli na ulice da bi rastjerali 1000 aktivista nove radikalne islamističke stranke Tehrik-e-Labaik i uklonili njihovo uporište

Operacija rastjerivanja islamističkih prosvjednika praćena je uživo dok Pakistanska uprava za elektronske medije (PEMRA) privatnim tv-programima nije naredila da se pokrivanje uživo ovog događaja prekine. PEMRA je izvijestila da se prijenosom uživo sigurnosnih operacija krše medijska pravila. 

Pakistanska državna televizija nastavila je emitiranje, no u programu se emitiraju talk-show emisije u kojima se raspravlja o aktualnim političkim pitanjima. 

Sukob je počeo u subotu kada je oko 4000 policajaca počelo operaciju rastjerivanja 1000 aktivista nove radikalne islamističke stranke Tehrik-e-Labaik kako bi uklonili njihovo uporište, rekao je dužnosnik Saud Tirmizi.

Deseci prosvjednika uhićeni su, rekao  je Tirmizi za Reuters, a bolnički izvori potvrdili su da je najmanje 27 osoba hospitalizirano zbog ozljeda. 

Masovni prosvjed i uspjesi dviju novih islamističkih stranaka u Pakistanu pokazuju da jača njihova snaga mjesecima do izbora predviđenih u idućoj godini. 

  • +6
Napad talibana na školu u Pakistanu / Arhiva Izvor: Reuters / Autor: Stringer

Stranka Tehrik-e-Labaik, koja je ojačala i ima 7,6 posto potpore birača, zagovara šerijatsko pravo i  krivi ministra Zahida Hamida da je izmjenama  koje je unio u izbornu prisegu počinio svetogrđe.

Stranka je počela svoje prosvjedno sjedenje na prometnicama prije više od dva tjedna i vlada je pokušavala pregovarati nastojeći izbjeći nasilje kakvo se dogodilo 2007., kada je sukob između radikalnih islamista u džamiji u Islamabadu i vlasti rezultirao smrću više od 100 osoba.