bojevo gađanje

SAD i Južna Koreja organizirali najveću vojnu vježbu u zadnjih nekoliko godina, S. Koreja ju je nazvala 'probom za rat'

31.08.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Manje od 32 kilometra od utvrđene granice sa Sjevernom Korejom, južnokorejske i američke snage održale su u srijedu veliku vježbu bojevog gađanja s topništvom, tenkovima i drugim oružjem

Južna Koreja i Sjedinjene Države nastavile su s najvećim terenskim vježbama u posljednjih nekoliko godina nakon što su diplomatski napori i ograničenja zbog covida-19 rezultirali s manje vojnih vježbi.

Saveznici vježbe vide kao ključni dio svojih napora da odvrate od agresivnog djelovanja Sjevernu Koreju s rastućim nuklearnim arsenalom.

Sjeverna Koreja nazvala je vježbe probom za rat, a kritike postoje čak i u Južnoj Koreji i SAD-u.

Reuters je bio među nekolicinom medija koji su imali pristup vježbama u srijedu.

Bile su to prve vježbe na razini divizije za 2. pješačku diviziju koju čine pripadnici sjevernokorejske i američke vojske. Jedina je to multinacionalna divizija američke vojske formirana 2015.

Vježbe su uključivale bojevu paljbu iz američkih i južnokorejskih haubica, tenkova, mitraljeza i minobacača. Sudjelovali su i jurišni zrakoplovi A-10 i helikopteri Apache.

  • +13
Vojna vježba SAD-a i Južne Koreje Izvor: Profimedia / Autor: Jung Yeon-je / AFP

Pukovnik Brandon Anderson, zamjenik zapovjednika divizije za manevar, rekao je da vježbe nisu bile usmjerene ni na jednog protivnika, ali su očito uzele u obzir "razlog saveza SAD-a i Republike Koreje", aludirajući očito na Sjevernu Koreju.

Vježbe su osmišljene za simulaciju borbe s neprijateljem koji bi mogao parirati saveznicima, istaknuo je.

“Uvježbavamo se za borbene operacije velikih razmjera”, kazao je Anderson, ističući da je sukob u Ukrajini pružio lekcije o potrebi poboljšanja dalekometnog topništva te sposobnosti nadzora i izviđanja.