K9 THUNDER

[VIDEO/FOTO] Ovo su južnokorejske haubice kakve po uzoru na Estoniju, Finsku i Norvešku nabavlja i Poljska, a stiže ih čak 670

29.08.2022 u 17:26

Bionic
Reading

Poljska i Južna Koreja potpisale su krajem prošlog tjedna sporazum o poljskoj kupnji čak 670 primjeraka samohodnih haubica K9 Thunder kalibra 155 milimetara te će one zamijeniti samohotke domaće proizvodnje AHS Krab, jer ih je Varšava donirala Ukrajini radi obrane od ruske agresije. Južnokorejske haubice dolaze u Poljsku u sklopu paketa vrijednog 14 milijardi dolara, koji uključuje prvu tranšu od ukupno 180 južnokorejskih tenkova K2 Black Panther i 48 lakih borbenih zrakoplova FA-50, a tportal donosi više o haubicama kakve su zbog stalnih ruskih prijetnji još ranije nabavile Norveška, Estonija i Finska

Prema sporazumu koji je formaliziran prošlog petka u Poljskoj, Južna Koreja obavezala se isporučiti prve haubice K9 i tenkove K2 do kraja ove godine, a idući mjesec znat će se više o ritmu isporuke lakih borbenih aviona FA-50, svojevremeno ponuđenih i Hrvatskoj. Riječ je o dosad najunosnijem južnokorejskom obrambenom ugovoru, a koji dolazi u trenutku sve većih prijetnji ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog kojih je Varšava primorana na hitnu modernizaciju svojih obrambenih sposobnosti.

Valja podsjetiti da je Poljska prije dvije godine potpisala ugovor s Amerikancima o kupnji najsuvremenijih borbenih aviona F-35, a dogovorena je nabava i više programa sustava protuzračne obrane, uključujući Patriot i Narew. Uz to, Varšava se odlučila za kupnju južnokorejskih tenkova K2 premda je nedavno nabavila čak 366 američkih glavnih borbenih tenkova Abrams, među kojima je 250 najnovijih inačica tipa SEPv3 te 116 komada starijih varijanti koje će zamijeniti dotrajale T-72 i PT-91 Twardy.

Poljska se odlučila i na kupnju haubica K9 kalibra 155 milimetara, sposobnih ispaliti streljivo unutar 30 sekundi od primitka naredbe za gađanje, a mogu ispaliti do tri hica u 15 sekundi, odnosno 18 uzastopnih hitaca tijekom tri minute.

Radi se o samohodnoj haubici na gusjenicama razvijenoj kako bi zamijenila dotrajali model M109. Razvoj je započeo 1989. godine, prvi prototip dovršen je 1994., a pet godina kasnije prve haubice stigle su u redove južnokorejskog topništva. Prema procjenama, južnokorejska kopnena vojska i marinci koriste 450 takvih haubica, a dosad je proizvedeno njih 1300 i prodane su Estoniji, Norveškoj, Finskoj, Indiji i Turskoj. Egipat ih je početkom ove godine naručio u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara, a Australija će ih proizvoditi po južnokorejskoj licenci.

Gotovo pola stoljeća operativnog vijeka

Glavno naoružanje K9 je haubica opremljena automatskim punjačem K676 kalibra 155/L52, kompatibilnim sa svim NATO-vim streljivom tog kalibra. Maksimalan domet standardnog visokoeksplozivnog projektila iznosi 30 kilometara, a s raketnim punjenjem do 40 kilometara. Thunder je opremljen sustavom za upravljanje paljbom, navigacijom i automatskom stabilizacijom topa, a posadu čini pet članova - zapovjednik, topnik, pomoćni topnik, punitelj i vozač.

Haubice K9 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

Oklop K9 izrađen je od čelika debljine 19 milimetara te on pruža zaštitu od streljiva manjeg kalibra i krhotina topničkih granata, a kao dodatna zaštita ugrađen je NBC, sustav koji štiti od nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja. Vozilo pokreće njemački dizelski motor MTU MT881 Ka-500 razvijajući 1000 konjskih snaga i maksimalnu brzinu od 67 kilometara na sat, a prijenos je preuzet s američkog tenka Abrams. Inače, uz K9 djeluje prateće vozilo K10 s dodatnim granatama.

Dužina cijelog sustava iznosi 12,28 metara, širina 3,5, visina 2,75 metara, a borbena masa 47 tona. Operativni vijek K9 taje 45 godina, a zanimljivo je to da su Poljaci još ranije od Južne Koreje kupili licencu za podvozje koje su ugrađivali u domaće haubice Krab donirane Ukrajini.