SINGH U WASHINGTONU

'SAD i Indija prirodni saveznici u 21. stoljeću'

25.11.2009 u 11:37

Bionic
Reading

SAD i Indija su prirodni saveznici u 21. stoljeću, izjavio je američki predsjednik Barack Obama u utorak nakon razgovora u Bijeloj kući s indijskim premijerom Manmohanom Singhom

WASHINGTON - Nakon dvosatnog razgovora Obama je rekao da je "Indija prirodni saveznik SAD-a", te da će igrati ključnu ulogu u suočavanju s globalnim izazovima 21. stoljeća.

"Nađe su zemlje dva globalna lidera, ne da bi dominirali nad drugim zemljama, već da bi gradili sigurnost i prosperitet za sve zemlje", rekao je Obama.

Kazao je da su on i Singh razgovarali o sigurnosnoj situaciji u regiji, te se suglasili kako je "glavni cilj postići mir i sigurnost za sve narode u regiji, a ne samo za neke zemlje".

Govoreći o suparništvu Indije i Pakistana, Obama je kazao kako SAD ne može rješavati njihov spor, ali želi da se obje zemlje osjećaju sigurno kako bi se mogle posvetiti razvoju na dobrobit svojih naroda.

Obama i Singh su rekli da su dogovorili još bližu suradnju u razmjeni informacija između sigurnosnih i obavještajnih agencija, te suradnju u borbi protiv terorizma.

Obama je izrazio spremnost SAD za punu provedbu bilateralnog sporazuma o mirnodopskoj nuklearnoj suradnji s Indijom, potpisanog 2005.

Obama i Singh objavili su i postizanje dogovora o suradnji u područjima kao što je obrazovanje, poljoprivreda, razvoj čiste energije i druga.

Američki je predsjednik naglasio da su postigli napredak na pitanju klimatskih promjena, vezano uz razvoj čiste energije, te potvrdili da "sporazum na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu treba biti sveobuhvatan", kao i da su SAD i Indija spremne preuzeti obveze iz budućeg globalnog sporazuma o ograničenju emisije plinova staklenika.

Ističući da je SAD najveći trgovinski partner Indije i najveći ulagač, Obama je rekao da će daljnje širenje trgovinskih veza pomoći otvaranju mjesta u obje zemlje, ističući kako je važno da obje vlade nastav poticati recesijom pogođena gospodarstva.

"Širenje suradnja naših dviju zemalja je prioritet moje administracije", rekao je Obama, dodajući kako je prihvatio poziv premijera Singha da iduće godine posjeti Indiju.

"Duboko sam impresioniran predanošću predsjednika Obame za razvoj strateškog partnerstva SAD i Indije", kazao je Singh, ističući buduću suradnju na područjima znanosti, tehnologije, nuklearne energije, borbe protiv terorizma, na suzbijanju širenja nuklearnog oružja i očuvanja energetske sigurnosti.

Posebno je istakao važnost pune provedbe potpisanog bilataralnog sporazuma o nuklearnoj suradnji i povezanog transfera visoke tehnologije u Indiju.

Indijski je premijer prvi strani državnik kojeg predsjednik Obama prima u državni posjet, uz protokol koji prate najviše državničke počasti.

U čast visokog gosta iz Indije, Bijela kuća priredila je u utorak i državnu večeru, a zbog čak 400 uzvanika podignut je veliki bijeli šator na Južnom travnjaku Bijele kuće.

Velika pompa koja prati posjet indijskog premijera, trebala bi ublažiti zabrinutost New Delhija zbog svojevrsnog zanemarivanja strateškog značaja Indije u prvih 10 mjeseci mandata Obamine administracije. Glavno težište odnosa s Azijom, SAD je usmjerio na odnose s Kinom te provedbu svoje strategije prema Afganistanu i Pakistanu, ocjenjuju politički analitičari u Washingtonu. Indijske dužnosnike zabrinuo je Obamin nedavni programatski govor u Tokiju, o "rastućim silama" u Aziji u kojem ni jednom nije spomenuo Indiju.