balikatan

SAD i Filipini započinju najveće zajedničke vojne vježbe

11.04.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države i Filipini pokrenule su dosad najveće zajedničke vojne vježbe u utorak, samo dan nakon što je Kina završila svoje vježbe oko Tajvana

Kineska vojska prethodna je tri dana provodila vježbe blokade Tajvana kao odgovor na sastanak tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom američkog Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjem prošlog tjedna. Washington je kritizirao kineski prikaz vatrene moći nazvavši ga nesrazmjernim, a kineska predsjednica Tsai je rekla da je "neodgovoran" i da je imala pravo posjetiti SAD. Američke vježbe su bile planirane ranije.

Filipinski i američki dužnosnici kažu da vježbe svjedoče o njihovoj predanosti miru i stabilnosti u Indo-pacifičkoj regiji, koju vide kao otvorenu i slobodnu. Washington je prošlog mjeseca najavio da će njihove godišnje vježbe "Balikatan" (Rame uz rame) s Filipincima biti najveće dosad i da će uključivati više od 17.000 vojnika, a od toga će 12.000 biti iz SAD-a. Dvotjedni manevri će također sadržavati vježbu u kojoj će dvije vojske uništiti lažni ratni brod u Južnom kineskom moru, što je potez koji bi na sebe mogao navući bijes Kine.

Washington je u veljači postigao novi obrambeni sporazum s Manilom, prema kojemu će na filipinski otocima biti uspostavljene četiri nove pomorske baze u blizini spornih voda. Tri od četiri baza su na sjeveru otoka Luzon, koji se, nakon Kine i nekolicine manjih otoka, nalazi najbliže Tajvanu. Plovni putevi oko Filipina i u Južnom kineskom moru uključuju neke od najvrjednijih trgovačkih ruta u svijetu i proteklih su godina predmet teritorijalnih pretenzija Kine.

SAD je u ponedjeljak, dok je Kina još provodila vježbe oko Tajvana, poslao razarač kroz Južno kinesko more u, kako je naveo, misiju slobodne plovidbe. Washington je brod USS Milius poslao na rutu koja prolazi pored otoka Spratly, koji se nalaze u isključivom gospodarskom pojasu Filipina, a koje svojata Peking. Taj je potez razljutio Kinu. Ona je u ponedjeljak također upozorila da se američko-filipinska vojna suradnja ne bi trebala uplitati u teritorijalne sporove o vodama.