SUKOB U POGRANIČNOJ REGIJI

SAD, Francuska i Rusija šalju izaslanike u Nagorno-Karabah

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2016 14:38
  • Objavljeno 05.04.2016 u 14:38
Stepanakert, Nagorno Karabah

Stepanakert, Nagorno Karabah

Izvor: Reuters / Autor: David Mdzinarishvili/Files

Sjedinjene Države, Francuska i Rusija poslat će svoje izaslanike u Azerbajdžan, Armeniju i u Nagorno-Karabah, nastojeći i na taj način pridonijeti okončanju sukoba koji su izbili u ovoj pograničnoj regiji, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault

"Vojni sukob ne može biti rješenje, a ne može ni sadašnje stanje", kazao je novinarima nakon razgovora s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju onamo će poslati misiju za utvrđivanje činjenica, kazao je Steinmeier, čija je zemlje predsjedavateljica OESS-a.

Azerbajdžanski izvori tvrde da je u posljednja dva dana u okršajima u regiji ubijeno 16 azerbajdžanskih vojnika.

Vojne snage Nagorno-Karabaha koji podupire Armenija objavile su kako u utorak provode prekid vatre, ali je azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova reklo kako nema informacija o tome da je dogovoren prekid vatre oko te separatističke azerbajdžanske regije.

Godine 1990. Azerbajdžan i Armenija sukobili su se zbog dijela teritorija - planinskog predijela u kojemu većinom žive Armenci. Tada je u sukobima na objema stranama smrtno stradalo više tisuća ljudi, a stotine tisuća su pred sukobima bile prisiljene pobjeći.

U potencijalni novi sukob mogla bi biti uvučena i Rusija, saveznica Armenije, kao i članica NATO-a Turska koja podupire svoju etničku manjinu u Azerbajdžanu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!