šalju cjepivo

SAD će udvostručiti napore u globalnoj borbi protiv pandemije

22.09.2021 u 13:48

Bionic
Reading

Sjedinjene Države udvostručit će donacije cjepiva protiv covida-19 i pokušati okupiti međunarodnu zajednicu oko vrlo ambicioznog cilja, 70-postotne procijepljenosti u svakoj zemlji u svijetu u roku od godine dana, rekli su srijedu visoki dužnosnici američke vlade.

Washington će kupiti i distribuirati zemljama u razvoju 500 milijuna dodatnih doza cjepiva Pfizer/BioNTecha.

Tako udvostručen broj doza koje će SAD distribuirati dosegnut će gotovo 1,1 milijarda, rekli su izvori u srijedu.

Tu vijest bi u srijedu trebao službeno objaviti američki predsjednik Joe Biden na virtualnom samitu koji on organizira u borbi protiv pandemije.

"To je golem angažman Sjedinjenih Država. Na svaku dozu koju smo dali u našoj zemlji, dat ćemo tri doze drugim državama", rekli su izvori koji su željeli ostati neimenovani.

Cjepiva će se kupiti po tržišnoj cijeni te usmjeravati do primatelja putem međunarodnog mehanizima Covax.

Do danas su Sjedinjene Države otpremile oko 160 milijuna doza u više od 100 različitih zemalja

Samit u srijedu treba potrajati četiri sata i okupiti virtualno čelnike iz više od 100 zemalja, najavili su izvori. 

Joe Biden želi na tom događaju objaviti "ambiciozan cilj" da svaka zemlja, uključivo najsiromašnije, "dosegne postotak od 70 posto procijepljenosti", prije sljedećeg zasjedanja Opće skupštine UN-a, a to znači za godinu dana. 

U svijetu je do sada ubrizgano više od šest milijarda doza protiv covida, navodi agencija France presse na temelju svoje evidencije. Međutim, ističe AFP, iza te brojke kriju se divovske nejednakosti jer u najsiromašnijim zemljama procijepljenost iznosi tek 2 posto.

Prema broju stanovniku među zemljama s više od milijun ljudi Ujedinjeni Arapski Emirati svjetski su prvak u cijepljenju: 198 doza za 100 stanovnika i više od 81 posto tog stanovništva je potpuno cijepljeno.

Slijede Urugvaj, Izrael, Kuba, Katar i Portugal.

Na suprotnom kraju ljestvice tri su zemlje koje nisu ni počele cijepiti, a to su Burundi i Eritreja u Africi te Sjeverna Koreja u Aziji. 

Pandemija je odnijela više od 4,7 milijuna života u svijetu od kraja prosinca 2019. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je izravno ili neizravno smrtna bilanca covida vjerojatno dva do tri puta veća od službenih podataka.

WHO neprestano poziva bogate nacije da više pomažu cjepivima siromašne i najranjivije zemlje umjesto da vlastito stanovništvo cijepe trećom, dopunskom dozom, a takvu operaciju predviđa i administracija Joea Bidena.