za treće zemlje

SAD će putem COVAX-a donirati znatnu količinu cjepiva

19.05.2021 u 15:14

Bionic
Reading

SAD će putem COVAX-a, instrumente Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), siromašnijim zemljama donirati znatnu količinu cjepiva protiv covida-19, kazala je u srijedu američka koordinatorica za covid Gayle Smith

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je objavio da će do kraja lipnja SAD poslati dodatnih 20 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u treće zemlje, uz već ranije obećanih 60 milijuna doza, no za sada nije isporučena niti jedna doza.

Radi se o cjepivima Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson&Johnson koje je američki regulator odobrio po hitnom postupku.

"Raspodjela cjepiva će u znatnom dijelu ići preko COVAX-a, no još uvijek nismo donijeli konačne odluke", kazala je Smith, dodajući da još nije odlučeno u koje će se zemlje slati doze cjepiva.

Smith je rekla da SAD također planira povećati izdvajanje za COVAX , uz dvije milijarde dolara koje su već donirane programu WHO-a tijekom proteklih mjeseci.

Biden je prije dva dana kazao da se s novih 20 milijuna, broj doza cjepiva koje je obećala Bijela kuća popeo na 80 milijuna, što je "pet puta više od bilo koje druge zemlje", uključujući Kinu i Rusiju.

Krajem travnja Washington je najavio slanje 60 milijuna doza cjepiva AstraZenece u druge zemlje, ali do dan danas nije poslana ni jedna doza jer američke zdravstvene vlasti nisu dale zeleno svjetlo.