na terenu

Zahuktalo se cijepljenje po tvrtkama; Capak: Povećane količine cjepiva omogućile su nam cijepljenje u 6. brzini

19.05.2021 u 14:59

Bionic
Reading

Nakon zaposlenika mesne industrije PIK Vrbovec, mobilni tim HZJZ-a u srijedu je cijepio oko 1500 zaposlenika prehrambene i farmaceutske kompanije Podravka - a to je samo jedna u nizu tvrtki koja je pokazala interes za cijepljenjem zaposlenika protiv covida-19, izvijestio je HZJZ

Nastavak cijepljenja zaposlenika u tvrtkama jasno pokazuje kontinuirani interes za cijepljenje i ove grupacije ljudi. Danas smo u Koprivnici cijepili oko 1500 zaposlenika Podravke i nastavljamo dalje prema raspoloživim količinama cjepiva", izjavila je pomoćnica glavnoga koordinatora za cijepljenje i ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš.

Istaknula je da mobilni timovi HZJZ-a i drugih županijskih zavoda javljaju ohrabrujuće informacije s terena i u punoj brzini cijepe zainteresirane zaposlenike. "Cilj procijepljenosti više od polovine građana do kraja lipnja nam je sve bliže", poručila je Bubaš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da je utrošak cjepiva intenzivan, te objasnio da se time, uz cijepljenje 1. i 2. prioritetne skupine, omogućuju cijepljenje i u esencijalnim industrijama.

Povećane količine cjepiva omogućile su nam cijepljenje u 6. brzini mobilizirajući timove HZJZ-a, županijskih zavoda kao i čitav zdravstveni sustav. Na građanima je da iskoriste ovu sveobuhvatnu dostupnost cjepiva na terenu i dođu do svoje doze", poručio je Capak.

Kako je objasnio HZJZ, u konkretnom primjeru cijepljenja radnih organizacija i ustanova, prioritet su kolektivi s povećanim epidemiološkim rizikom zbog boravka više ljudi kroz duže vrijeme u zatvorenom prostoru, a prednost se daje onim grupacijama kod kojih se u kraćem vremenskom roku cijepljenjem može obuhvatiti više osoba.

Dodaje se da se nastavljaju i uobičajena cijepljenja u ordinacijama liječnika obiteljske medicine i na mjestima u organizaciji županijskih zavoda za javno zdravstvo, kao i na posebnim punktovima u većim gradovima za masovno cijepljenje građana.

HZJZ je izvijestio da je do sada u Hrvatskoj cijepljeno ukupno milijun i 78.103 građana što je 32,08 posto odraslih osoba, pri čemu je njih 328.176 primilo dvije doze cjepiva.

Cijepljenje protiv covida-19 u Hrvatskoj i dalje se provodi punim intenzitetom na svim cijepnim mjestima, a građane se poziva da osiguraju svoj termin za cijepljenje putem svih uobičajenih kanala za prijavu.