nova pravila

SAD će odbijati azil migrantima koji stižu preko Meksika

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 15.07.2019 16:45
  • Objavljeno 15.07.2019 u 16:45
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Jair Cabrera Torres/DPA/PIXSELL

Američka vlada je u ponedjeljak objavila da će odbijati davanje azila migrantima koji pristižu na njezinu južnu granicu, a da pritom nisu zatražili izbjeglički status u Meksiku ili nekoj drugoj zemlji na putu za SAD

"SAD je velikodušna zemlja, ali je potpuno shrvana teretom prihvata i procesuiranja stotina tisuća stranaca uzduž svoje južne granice", kazao je ministar pravosuđa Bill Barr.

Nova pravila koja su stupila na snagu, pojašnjava Barr, "obeshrabrit će ekonomske migrante da iskorištavaju američki sustav azila".

Najavljena zabrana prihvata migranata koji ne zatraže azil u prvoj sigurnoj zemlji već azil traže u zemlji svog izbora jedino se neće odnositi na migrante koji su žrtve krijumčara ljudi.

Privremeni ministar za unutarnju sigurnost Kevin McAleenan je kazao da se radi o "prijelaznoj" mjeri jer se čeka da Kongres preispita migracijski zakone.

SAD se suočava s masovnim priljevom migranata na granici s Meksikom, s više od 100.000 ljudi koje se od ožujka svaki mjesec privedu zbog ilegalnih prelazaka granice. Većinom su iz siromašnih zemalja Centralne Amerike - Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!