SAD

Tisuću dodatnih vojnika za pomoć u upravljanju migrantskom krizom

09.07.2019 u 12:12

Bionic
Reading

Američko ministarstvo za unutarnju sigurnost (DHS) zatražilo je dodatnih tisuću vojnika za pomoć u upravljanju migrantskom krizom u Teksasu gdje su uvjeti u kojima su pritvoreni migranti šokirali visoku povjerenicu UN-a za ljudska prava

Pentagon je priopćio da je dobio zahtjev da izda dopuštenje za 1000 pripadnika teksaške nacionalne garde kako bi oni mogli pomoći djelatnicima Carinske uprave i granične zaštite (CBP) u nadgledanju granice preplavljene migrantima koji ilegalno ulaze u zemlju iz Meksika.

Pripadnici nacionalne garde pomogli bi u upravljanju prihvatnim centrima za odrasle migrante u gradovima Donni i Tornillu.

Također bi pomagali na različitim lokacijama ulaska u zemlju te u zračnim lukama El Paso i Laredo, gdje bi njihova nazočnost pridonijela većoj sigurnosti.

Pentagon nije precizirao kada je dobio taj zahtjev niti hoće li ga odobriti, ali je u priopćenju navedeno da je 'teksaški guverner Greg Abott dao suglasnost da pripadnici nacionalne garde pomognu CBP-u'.

DHS se našao pod salvom kritika nakon prošlotjednog ministarskog izvješća u kojom se ukazuje na 'opasnu prenapučenost' u nizu prihvatnih centara za ilegalne migrante u Teksasu.

Demokrati su osudili 'užasne' životne uvjete u tim centrima, a visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je da je 'šokirana' uvjetima u kojima su pritvoreni migranti u SAD-u.

Po podacima granične policije, 222.263 osobe su pritvorene u području doline Rio Grande između listopada 2018. i svibnja 2019. godine, što predstavlja rast od 124 posto u odnosu na prethodnu godinu.