SLUČAJ GRUBORE

Sačiću kaznena prijava za ratni zločin?

18.12.2009 u 18:09

Bionic
Reading

Svih pet osumnjičenika za ubojstva pet srpskih civila u selu Grubore dvadesetak dana nakon vojno-redarstvene akcije Oluja uz kaznenu će prijavu za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva biti dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, dok se kriminalističko istraživanje i dalje nastavlja u cilju utvrđivanja drugih eventualnih počinitelja, izvijestilo je Ravnateljstvo policije

Mediji su nagađali da su, osim Željka Sačića, bivšeg zamjenika zapovjednika hrvatske specijalne policije, uhićena još četvorica osumnjičenika. Riječ je navodno o Frani Drlji, vođi grupe pripadnika ATJ Lučko koja je ušla u Grubore, Božidaru Krajini, jednom od zapovjednika skupina specijalaca koje su u dolini Plavnog pretraživali teren, zatim Berislavu Gariću koji je, kao i Drlje, još aktivni pripadnik MUP-a, te o umirovljenom Berislavu Beneti. 'Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je kazneno djelo počinjeno dana 25. kolovoza 1995. godine tijekom pretrage terena Jedinice specijalne policije na području Plavljanske doline u sklopu provođenja akcije Oluja Obruč.

Isto tako je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su prilikom pretrage terena u zaseoku Grubori trojica osumnjičenika (državljani RH, rođeni 1963, 1973. i 1967) uporabom vatrenog oružja usmrtila pet osoba srpske nacionalnosti u selu Grubor, a nakon čega su zapalila većinu stambenih i gospodarskih objekata.

Po završetku pretrage terena, sva trojica osumnjičenika su zajedno sa svojim neposrednim rukovoditeljem na terenu, četvrtim osumnjičenim (rođenim 1957), usmeno izvijestila zapovjednika akcije za područje Plavljanske doline da je akcija protekla bez incidenata iako su znala za smrtno stradavanje civilnih osoba i paljenje stambenih i gospodarskih objekata u Gruborima.

Prva saznanja o događajima u selu Grubori zaprimljena su u vidu dojave međunarodnih snaga, tj. predstavnika UN-a koji su se kritičnog dana nalazili na području Plavljanske doline. Naime, oni su neposredno nakon prolaska pripadnika Specijalne policije kroz zaseok Grubori uočili dim te došli u selo, gdje su pronašli ubijene civile i zapaljen veći broj stambenih i gospodarskih objekata.

O takvim saznanjima obaviješten je i stožer akcije Oluja Obruč te tadašnji pomoćnik zapovjednika stožera akcije, peti osumnjičeni (rođen 1963), a za kojeg se osnovano sumnja da nije poduzeo mjere da se utvrdi činjenično stanje oko događaja u selu Grubori u kojemu su sudjelovali pripadnici Specijalne policije, da se otkriju počinitelji odgovorni za ubijanje civila i paljenje kuća, da se udalje iz akcije kako bi ih spriječilo u daljnjem činjenju kaznenih djela te da se procesuiraju zbog protuzakonitog ponašanja. Propuštanjem obavljanja takvih radnji omogućio je da dana 26. kolovoza 1995. godine isti osumnjičenici sudjeluju i u akciji pretrage terena u mjestu Ramljane, gdje je također došlo do paljenja civilnih objekata.

Osim navedenog, peti osumnjičeni (rođen 1963) poduzimao je i mjere i radnje kojima je pomagao u prikrivanju tragova kaznenog djela, kao i u sprečavanju procesuiranja počinitelja kaznenih djela u selu Grubori', stoji u priopćenju koje je potpisao Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije.