zlostavljanje životinja

Saborski zastupnik Kajtazi osudio silovanje mačke u romskom naselju

27.07.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman sastao se sa saborskim zastupnikom romske nacionalne manjine Veljkom Kajtazijem koji je osudio silovanje mačke koje su u romskom naselju u Međimurskoj županiji počinili maloljetnici, izvijestila je u četvrtak udruga

''S obzirom na to da ovo, nažalost, nije izolirani slučaj u romskim naseljima, već se slučajevi zlostavljanja životinja redovito ponavljaju, te probleme treba sustavno rješavati. Smatramo da je pomoć u romskim naseljima potrebna i životinjama i ljudima, prvenstveno u edukaciji i dosljednoj provedbi svih zakona'', kazao je Oman. Udruga ističe da se obratila Kajtaziju jer vjeruju da saborski zastupnik i predstavnik romske nacionalne manjine može imati bitnu ulogu u prijeko potrebnim promjenama. Dodaju kako je potrebno Kajtazijevo angažirano djelovanje i jasna osuda zlostavljanja kako bi se takvo ponašanje prekinulo.

Prijatelji životinja izvijestili su da je Kajtazi osudio slučaj zlostavljanja mačke i na održanom sastanku i na svojem službenom profilu na Facebooku te obećao da će razgovarati o ovom pitanju s članovima na sljedećem sastanku Saveza Roma. Dodao je da će u skorije vrijeme zajednički posjetiti Međimurje i poslati poruku da ovakve slučajeve treba ozbiljno shvatiti. Jedna od tema sastanka bio je i izvještaj o projektu zbrinjavanja pasa u romskim naseljima Međimurske županije koji je izradila Aleksandra Hampamer, a u kojem je naglašeno da je čakovečko sklonište za životinje preopterećeno primanjem zlostavljanih pasa iz romskih naselja.

  • +5
Veljko Kajtazi Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

''Razgovarali smo i o boljoj zakonskoj zaštiti životinja te prijedlozima za izmjene i dopune postojećeg zakona, što ću sigurno podržati kao što je to bio slučaj i ranije kada sam ulagao amandmane na Zakon o zaštiti životinja'', najavio je Kajtazi. Prijatelji životinja smatraju da su izmjene Zakona o zaštiti životinja nužne kako bi se zaustavila alarmantna situacija. Naglašavaju da su potrebne konkretne zakonske izmjene i u smjeru preventive, prvenstveno kastracije koja je dokazano učinkovita i nužna metoda kontrole populacije pasa i mačaka. Stoga predlažu propisivanje obavezne kastracije, po uzoru na Grčku, koja je 2021. godine propisala da je kastracija pasa i mačaka obavezna za sve, uz neke medicinske iznimke, osim za licencirane uzgajivače.

''Kastracija kao obavezna metoda razmnožavanja pasa i mačaka iznimno je važna mjera i njezinim propisivanjem Zakonom o zaštiti životinja pomoglo bi se gradovima i općinama u lakšoj provedbi Zakona kako ne bi bio samo mrtvo slovo na papiru. Time bi se poticala i odgovorna skrb prema psima i mačkama te se smanjilo nekontrolirano razmnožavanje i napuštanje životinja, čiji teret, osim jedinica lokalne i regionalne samouprave, u velikome broju snose udruge za zaštitu životinja'', zaključuju Prijatelji životinja.