AFERA 'PROSTITUCIJA'

Državni odvjetnik: Spis je nestao, pokušavamo ga rekonstruirati...

04.10.2018 u 13:18

Bionic
Reading

Iza zatvorenih vrata održana je sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koja je sazvana zbog afere SMS, odnosno špekulacija o zlouporabi sigurnosnog sustava i curenja informacija. Odbor je primio na znanje informacije koje je dobio, a nakon sjednice konačno se novinarima obratio i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić

Na sjednici saborskog odbora bila je samo jedna točka dnevnog reda - Informacija o narušavanju sustava nacionalne sigurnosti konstruiranjem informacija, eventualnom kompromitacijom mjera tajnog prikupljanja podataka i zlouporabama ovlasti.

Na sjednicu su osim članova odbora pristigli i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić te šef SOA-e Daniel Markić.

Glavni državni odvjetnik nakon sjednice je objasnio zašto je njegov ured dva dana šutio vezano za odavanje podataka iz istrage 2011. godine, u kojem kontekstu se stavlja tadašnjeg pomoćnika ravnatelja policije, a danas potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

'Zašto DORH dva i pol dana ne govori ništa? Želio sam biti odgovoran prema javnosti', rekao je Jelenić i dodaje kako 2011. u slučaju curenja infromacija iz istrage elitne prostitucije nije bilo nikakvog zataškavanja.

Naime, Jelenić je dva dana provjeravao što se to dogodilo 2011. 'Nesporno je da je na temelju saznanja koje je imalo državno odvjetništvo istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnijelo prijedlog za ispitivanje određenih osoba u svojstvu svjedoka. Ti svjedoci su ispitani. Radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji i u tom istražnom postupku na sudu ta svoja saznanja nisu ponovila. To znači da nema terećenja, odnosno da su saznanja koja su neformalno data i ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku, kada su se pretočila što bi eventualno moglo biti dokaz u kaznenom postupku, nisu bila ista u bitnom elementu. Opovrgnuli su ono što su neformalno izjavili policiji', pojasnio je Jelenić novinarima.

Upitan da li se u tim neformalnim razgovorima u policiji spominjalo ime Milijana Brkića, Jelenić je kazao da ne može reći da li je spominjano ičije ime. 'Samo vam kažem da one osobe na temelju čijih se neformalnih izjava krenulo u neko postupanje, to kao svjedoci nisu pred sucem potvrdili', kazao je.

Na pitanje je li DORH nakon toga krenuo u neko daljnje istraživanje, Jelenić je kazao na to pitanje ne može odgovoriti jer spisa tog predmeta iz 2011. nema u Općinskom državnom odvjetništvu. Stoga će, dodao je ODO pokušati rekonstruirati spis i nakon toga će donijeti odluku. Općinsko državno odvjetništvo, kazao je, tih godina svoja dva nadređena državna odvjetništva, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i DORH nije izvijestilo o postojanju tog predmeta.

Na pitanje novinara osvrnuo se i na noviju aferu u kojoj se spominje ime Milijana Brkića, odnosno aktualnu aferu SMS. Naime, upitan da li je Milijan Brkić dao iskaz u ovoj najnovijoj aferi, Jelenić je kazao: 'Svi oni koji trebaju dati iskaze vrlo vjerojatno će biti pozvani da daju iskaze onda kada će biti procjenjeno da je to za dobitak istrage najbolje.'

Nije se složio s novinarskom konstatacijom da često dolazi do curenja podataka. 'Unazad tri, četiri godine svaki puta je policija u zajedničkom radu s DORH-om reagirala na takve pojave i koliko mi je poznato za to je optuženo do sada 9 policijskih službenika. Po meni sustav funkcionira zadovoljavajuće. Naravno da u svakom žitu ima kukolja, ali ovaj sustav je u stanju kukolj prepoznati i onda kada postaje osnove sumnje i dokazi protiv tog kukolja podignuti optužnicu', rekao je Jelenić.

Rezultate najnovije istrage u aferi SMS Jelenić očekuje u najkraćem mogućem vremenu. 'Istraga će ići dalje i dovesti do toga da državni odvjetnik može odlučiti hoće li nekoga optužiti pa možda sud sankcionirati jednog dana ili ga neće optužiti nego će odbaciti prijavu i obustaviti istragu', poručuje Jelenić.

  • +9
Odbor za unutarnju politiku o mogućem narušavanju sustava nacionalne sigurnosti Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ostojić: Trenutno se vode tri postupka, izvijestit će nas kada završe

Govoreći o samoj sjednici odbora, koja je bila zatvorena za javnost, predsjednik tog tijela Ranko Ostojić kazao je da su dobili konkretne i precizne odgovore na svoja pitanja te da je odbor primio na znanje informacije koje su dobili. 'Odbor je zatražio od nadležnih tijela da nakon okončanja postupanja podnesu pisana izvješća Odboru, a nakon zaprimanja tih izvješća Odbor će ponovno održati sjednicu i odlučiti oko eventualnih daljnjih postupanja samog Odbora. Moram izraziti zadovoljstvo što su svi dijelovi sigurnosnog sustava, pa i oni koji nisu obvezni, poput samostalnog pravosudnog tijela, Državnog odvjetništva, koje nema obvezu doći u parlament, da su bili na sjednici i dali korisne informacije', kazao je Ostojić.

Upitan je li zadovoljan odgovorima koje su dobili, Ostojić je kazao: 'Percepcija je javnosti da, u trenutku kada cure informacije, postoje sumnje na zataškavanje i kompromitacija mjera, mi moramo obavezno reagirati. To smo i napravili i u skladu s tim sve naše poruke išle su u smjeru da odnosi s javnošću moraju biti takvi da se da pravovremena i točna informacija. Drugo, da se poduzimaju radnje i mjere o ljudima kod kojih se dogodi takva informacija. Treće i najvažnije, da istina izađe na vidjelo. Izražavam zadovoljstvo da kod svih institucija koje su se odazvale apsolutno postoji interes, pa i konkretni potezi koje rade. U ovom trenutku se rade tri postupka. Jedan je u Državnom odvjetništvu kojim će se utvrditi kako je došlo do eventualnog zagubljenog spisa, odnosno, da određenog spisa nema, u ovom slučaju iz 2011. Godine. Međutim, to ne utječe na druge postupke koje policija vodi i oni će ispitati sve sudionike koji su sudjelovali u ovoj drugoj akciji vezanoj uz SMS-ove. Svatko tko je znao za mjere tajnog prikupljanja podataka bit će ispitan, pa čak i ako je riječ o glavnom državnom odvjetniku. Treći postupak odnosi se na curenje informacija iz policije, pa i u recentnim događajima. Važno je da je da kod tih institucija postoji dobra volja nego i koordinacija i želja da sve to skupa riješe.'

I Ostojić je kazao kako je 2011. sudac istrage zaključio da kompromitacije slučaja elitne prostitucije nije bilo. 'Bitno je da je tada sudac istrage taj slučaj kompromitacije zaključio. Glavni državni odvjetnik je najavio da će rekonstruirati spis i onda će on time zaključiti je li tu eventualno bilo stvari koje su suprotne zakonu. U svakom slučaju, tadašnja odluka je donesena', rekao je Ostojić.

Iako se s aferom SMS povezuje i Milijana Brkića, koji je i sam član saborskog odbora, on se na sjednici nije pojavio. Ostojić kaže da se ispričao zbog nedolaska.