SABORSKE IGRE

Oporba traži osnivanje istražnog povjerenstva ponukana aferom SMS; Bačić poručuje: Neće ići!

03.10.2018 u 13:11

Bionic
Reading

Ujedinjena oporba, nakon zahtjeva za opozivom Milana Kujundžića, još jednom namjerava zajednički djelovati. SDP, Most, Živi zid, HSS i GLAS odlučili su zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva, ponukani aferom SMS. Budu li se držali samo tog slučaja, neće se moći osnovati povjerenstvo, poručuje im HDZ-ov Branko Bačić

Već sljedeći tjedan oporba bi trebala dogovoriti tekst zahtjeva za osnivanje istražnog povjerenstva i poslati ga u proceduru. Uz zahtjev, prema zakonu, trebaju priložiti desetinu potpisa svih saborskih zastupnika.

'Dogovorili smo se da nastupimo zajedno jer ova afera ne može proći kao što su prošle neke druge i ovo se napokon mora istjerati do kraja. Ne može se ekskulpirati premijer Plenković jer je on najodgovornija osoba u državi i on je sve znao, i 2011., kada je bio član HDZ-a i kada je postao predsjednik HDZ-a, a Brkić mu je bio prvi suradnik. Najodgovornija osoba za ovu i sve afere je Andrej Plenković. HDZ može promijeniti dlaku, ali ćud ne', rekao je nakon sastanka oporbe HSS-ov šef Krešo Beljak.

'Ovo je nažalost HDZ-ov modus operandi kao i uvijek, kao što se htjela zataškati afera Borg, tako se želi zataškati i ova. Tako HDZ uvijek funkcionira. Ovim zadnjim slučajem jasno je da je sigurnosni sustav u Hrvatskoj probijen. A sustav koji je probijen ne može građanima osigurati zaštitu od kriminala i korupcije te borbu protiv kriminala i korupcije. Naše je glavno pitanje ima li ova zemlja snage da se obračuna s kriminalom i korupcijom. Stoga je naša odgovornost, i u tome je oporba složna, da inzistiramo na rasvjetljavanju istine, da inzistiramo da se ova afera ne sakrije i ne ode pod tepih', kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Kazao je da je oporba razgovarala o osnivanju povjerenstva koje bi se bavilo svim slučajevima zlouporabe sustava. 'Nije ovdje riječ o istražnom povjerenstvu za aferu SMS, nego o povjerenstvu za istraživanje zlouporaba svih sustava, u koje je upetljan kriminal te korupcija. HDZ je pred vrlo jasnim izborom - ili će podržati osnivanje povjerenstva ili neće podržati osnivanje povjerenstva i pokazati da želi zataškati ovu aferu', rekao je.

  • +40
Milijan Brkić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Naime, nešto ranije je HDZ-ov Branko Bačić dao do znanja da HDZ neće podržati povjerenstvo bude li se ono bavilo aferom SMS.

'Još nisam dobio niti je u Tajništvu Sabora zaprimljen prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva o aferi SMS. Zakon o istražnim povjerenstvima je jasan i on govori da kada se za određeni postupak otvori sudbeni postupak, prestaje s radom istražno povjerenstvo', rekao je Bačić.

Upravo zbog toga u oporbi su odlučili ići na širu istragu. 'Mislim da će trebati ići u širi obuhvat jer imamo činjenicu da su institucije pod utjecajem politike. Ovdje nije problem jednog čovjeka, nego institucija koje su pod utjecajem politike, ne odrađuju svoj posao, a informacije cure tek kada to odgovara onima na vlasti i nećemo pristati na tezu Andreja Plenkovića da ovo nije ugodna situacija za Milijana Brkića - ovo nije ugodna situacija za HDZ, a najmanje je ugodna situacija za hrvatske građane kada vide na koji nam način rade institucije. Nadam se da će se u cijelom procesu vidjeti tko je svodnik, a tko prostitutka. Izjave Branka Bačića, Plenkovićeva potrčka, pokazuju kakav je stav HDZ-a prema cijeloj ovoj aferi, da im nije stalo do borbe protiv korupcije, nego da su ovdje posrijedi unutarstranački sukobi', kazao je novinarima u Saboru Mostov Nikola Grmoja.