MINIMALNE PROMJENE

Saborski odbor dao zeleno svjetlo izmjenama Zakona o izbornim jedinicima

11.07.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je sa sedam glasova za i pet protiv podržao izmjene Zakona o izbornim jedinicama kako ih je predložila Vlada

Izmjenama kao i dosad ostaje deset izbornih jedinica u kojima se bira po četrnaest zastupnika, a kao polazište broja birača u svakoj izbornoj jedinici uzeti su podaci iz registra birača, kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavljajući izmjene.

Upravo je uzimanje registra birača kao osnove za definiranje izbornih jedinica oporba ocijenila kao najspornije, istaknuvši da je u registru birača gotov pola milijuna birača više nego što ima punoljetnih stanovnika, prema popisu stanovništva iz 2021.

Katičić: Prijedlog uravnotežen, odstupanja po izbornim jedinicama do tri posto

I dok su iz HDZ-a poručili da su predložene izmjene uravnotežene, jasne i u skladu s preporukama Ustavnog suda, oporba je navodila suprotno.

Krunoslav Katičić (HDZ) istaknuo je da je prijedlog uravnotežen i jasan, uvažava načela Venecijanske komisije, maksimalno odstupanja broja birača po izbornim jedinicama je maksimalno tri posto.

Četiri petine birača ostaje u istim izbornim jedinicama, prijedlog je u skladu s odlukama Ustavnog suda, logičan je, životno svrsishodan i reflektirati će ono što birači misle, dodao je.

  • +13
Odbor za Ustav o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Peđa Grbin (SDP) smatra da u zakonu ima niz problema, od procesa donošenja jer nisu uključeni prijedlozi političke konkurencije ni ustavnih stručnjaka, do toga da podaci u registru birača nemaju objektivno empirijsko utemeljenje a izborne jedinice se ne podudaraju s administrativnim granicama te se dodatno cijepaju.

"U petoj izbornoj jedinici broj birača je 21 posto veći od broja punoljetnih stanovnika, a u devetoj izbornoj jedinici je 19 posto veći”, rekao je Grbin.

Benčić: Nije se pročistilo registar birača

Sandra Benčić (Možemo) rekla je da zakon samo u jednoj točci implementira odluku Ustavnog suda a to je da se treba donijeti novi zakon i ni u jednoj drugoj. "Ustavni sud je napisao što je minimum a predloženo je daleko ispod minimuma”, ustvrdila je.

Nije se pročistilo registar birača, nema neovisne komisije za delimitacijski postupak, nije bilo stručne skupine za izradu zakona, izborne jedinice i dalje imaju "frakenštajnski izgled", navela je Benčić i ocijenila kako vladajuća većina ne poštuje niti jednu neovisnu demokratsku instituciju pa ni Ustavni sud.

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) upitala je ministra Malenicu što mu se dogodilo da je od „uključivog ministra postao rigidan ministar, fetivi HDZ-ovac”.

„Budite uključivi, nemojte biti fetivi HDZ-ovac... nemojte ni da Vam padne na pamet uvesti radnu obvezu službenicima u pravosuđu koji štrajkaju”, poručila je ministru zastupnica.

Barić: Zaključak da Vlada treba srediti registar birača

Predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Sanja Barić predložila je da Sabor usvoji zaključak kojim bi obvezao Vladu da u sljedećih godinu ili dvije sredi popis registra birača, te obveže buduću Vladu da razmisli o izbornom sustavu, da on bude logičan i ima pet do šest izbornih jedinca, istaknula je, "ovo nije logično, ovo je katastrofa”.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da je Vlada predložila nužne minimalne izmjene u odnosu na ono što je očekivao Ustavni sud kako ne bismo imali još dublju krizu. Dodao je kako bi najjednostavnije bilo da se išlo mijenjati broj mandata u postojećim izbornim jedinicama ali to nije prihvaćeno.

Podržao je prijedlog Barić o usvajanju zaključaka ocijenivši također da je to "minimum ali i naša obaveza da produbimo svijet da je neophodno da se o ovoj materiji povede sustavnija i otvorenija rasprava te izvrši temeljitija reforma”.