NAPUŠTEN I SAM

Saborski Klub nezavisnih ne želi Sanadera

19.10.2010 u 12:32

Bionic
Reading

'Ivo Sanader ima pravo vratiti se u Sabor', prozborila je jučer predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, no hoće li se on doista vratiti, sutra bi trebalo odlučiti saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo. U slučaju da dobije zeleno svjetlo, Sanader zasigurno neće biti prihvaćen od dojučerašnjih stranačkih kolega, a košaricu, doduše ne službenu, poslao mu je i Klub nezavisnih zastupnika

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, u slučaju povratka u Sabor, u saborske će klupe zasjesti kao nezavisni zastupnik, no, uz uskoro bivšeg SDP-ovca Zorana Vinkovića, bit će jedini nezavisni saborski zastupnik koji neće biti skućen ni u jednom saborskom klubu zastupnika.

Željana Podrug bez riječi o budućim planovima

Povratkom Sanadera u saborske klupe iz njih će otići njegova dosadašnja zamjena Željana Podrug (prije Kalaš). Iako smo je upitali kakvi su joj budući planovi, Podrug, koja trenutno obavlja funkciju potpredsjednice HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, nije htjela ništa reći.

Naime, bivši HNS-ovac Dragutin Lesar, koji je dugo vrijeme bio nezavisni zastupnik, prestao je to biti osnivanjem Hrvatskih laburista, a isto se dogodilo i s bivšim SDP-ovcem Ivicom Pančićem koji je nedavno osnovao Hrvatske socijaldemokrate.

U nezavisne se zastupnike tako trenutno ubrajaju manjinci Zdenka Čuhnil, Nazif Memedi, Furio Radin i Deneš Šoja, koji su ujedno članovi Kluba nacionalnih manjina. Ostatak nezavisnih čine bivši HNS-ovac Zlatko Horvat te donedavni HSLS-ovci Ivan Čehok i Antun Korušec, kojeg bi uskoro trebala zamijeniti saborska povratnica Đurđa Adlešič. Upravo je taj trojac nakon odlaska HSLS-ovaca iz stranke osnovao saborski Klub nezavisnih zastupnika.

Iako bi se na prvi pogled Sanader mogao pridružiti upravo tom klubu, njegov potpredsjednik Čehok za tportal kaže da je to gotovo nemoguće.

'Mi nikada nismo bili politički povezani s gospodinom Sanaderom. Iako smo bili u koaliciji s HDZ-om dok je on bio na čelu stranke, nismo bili politički istomišljenici. Mi se sada ne bismo politički vezali s njim', kazao nam je Čehok

Sanaderu stoga jedino ostaje nada da će potporu za osnivanje novog kluba naći u svojim prijateljima iz HDZ-a koji bi se eventualno mogli odmetnuti od stranke, no prema izjavama njemu bliskih ljudi, Jerka Rošina i Luke Bebića, takvo što im zasad ne pada na pamet.

'Ja sam uvijek prijatelj s Ivom Sanaderom. I član sam HDZ-a. Odan sam stranci kao i prijateljstvu sa Sanaderom. Te dvije stvari ne moraju se nužno miješati. Dok me stranka bude htjela, bit ću u njoj', rekao je prošli tjedan Rošin, a svoju odanost HDZ-u i Jadranki Kosor potvrdio je i Bebić

Po svemu sudeći, Sanadera u Saboru neće dočekati dobrodošlica, a hoće li u saborskim hodnicima ipak naći prijatelja, tek će se vidjeti.