podržali zakon

Saborska oporba: Uz plaće sudaca, treba povećati i one službenika i namještenika

20.06.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Saborski zastupnici podržali su u utorak zakon kojim se povećavaju plaće sudaca, no oporba ističe da plaće treba povećati i službenicima i namještenicima u pravosudnom sustavu koji već tri tjedna štrajkaju

Dobro je da suci imaju veće plaće, no trebaju ih pratiti službenici i namještenici, kazao je Damir Bajs (Klub Fokusa i Reformista) tijekom rasprave o izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Sudske rasprave ne mogu normalno funkcionirati zbog štrajka službenika i namještenika, upozorila je Vesna Nađ (Socijaldemokrati) i poručila ministru pravosuđa Ivanu Malenici „da ne glumi Margaret Thatcher”.

Oporbu je zanimalo i kada će se postići dogovor sa sindikatima i kada će pravosuđe početi ponovo normalno funkcionirati. Dogovor i dalje nije postignut, s čime se čeka?, upitala je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta). U tri tjedna na tisuće predmeta je u zastoju, kada ćete odgovoriti na zahtjeve?, zanimalo je i Marijanu Puljak (Centar).

  • +10
Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola govori u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić naglasila je da je Ministarstvo pravosuđa u stalnim pregovorima i razgovorima s predstavnicima sindikata i da se ide prema konačnom dogovoru. Dio zahtjeva sindikata smo prihvatili, nadamo se što prije postići dogovor, nadamo se ovog tjedan, već je dogovoren ponovni sastanak, rekla je. Ponovila je da je Vlada vrijeme do donošenja novog zakona kojim će se cjelovito urediti sve plaće u državnoj i javnoj službi premostila odlukom o privremenom dodatku službenicima u iznosu u prosjeku od 80 do 100 eura.

„Svjesni smo da su sudski službenici prevažni i Vlada zna da im mora povećati plaće i da one nisu dostatne... malo je strpljivosti poželjno”, kazala je državna tajnica. Memorandum između Vlade i sindikata uključuje 49 tisuća službenika i namještenika od kojih je 7 000 zaposleno u pravosudnim tijelima, naglasio je Nikola Mažar (HDZ).

Majda Burić (HDZ) podsjetila je da su u mandatu ove Vlade pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića rasle prosječne, medijalne i minimalne plaće, a plaće za državne i javne službenike za 33 posto plus ostali materijalni uvjeti kao što su božićnice , naknada za prijevoz, regres itd.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar