cjenovni udar

Saborska oporba traži 'podebljanje' popis proizvoda za smanjivanje PDV-a

17.03.2022 u 15:23

Bionic
Reading

Saborska oporba ocijenila je u četvrtak da smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na hranu i plin, što predlaže Vlada, neće biti dovoljno da se ublaži cjenovni udar na standard građana, a popisu proizvoda za koje se smanjuje PDV dodali su i nove

Vesna Vučemilović (HS) traži da se razmisli o proširenju snižene stope PDV-a i na mliječne proizvode.

'Drago mi je da se porez na menstrualne potrepštine snižava sa 25 na 13 posto, ali nije mi jasno zašto ste izuzeli jogurt, mliječne namaze i sve ostalo što malo više konzumiraju umirovljenici', kazala je zastupnica u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o PDV-u.

Marijana Puljak (Centar) pak pita zašto Vlada nije prihvatila da se PDV na menstrualne potrepštine smanji na 5 posto. To je proizvod koji iz nužde koristi polovina stanovništva, nije luksuz, kazala je i ocijenila da Vladine mjere ne idu na ruku poduzetnicima, koji su „dobili malo ili gotovo ništa“.

Domovinski pokret je i ranije tražio smanjenje, odnosno potpuno ukidanje PDV-a za frizerske usluge, na sve ženske higijenske potrepštine, za prijevoznike, podsjeća Davor Dretar (DP).

Ivana Kekin (ZLB) ističe kako je ZLB još u listopadu prošle godine tražio smanjenje stope PDV-a, jer je tada bilo očito da je kriza došla, da poskupljuju energenti. Podržat ćemo smanjenje PDV-a, ali nezadovoljni smo što mjere kasne, kazala je.

Kad god dođe, pomoć je dobrodošla, bolja je svaka pomoć od nemoći, uzvratio je Silvano Hrelja (HSU), zastupnik saborske većine, dodajući kako nitko ne može u potpunosti poništiti cjenovni udar. Zadovoljan je što će Vladine mjere pomoći najranjivijima: umirovljenicima, radnicima, roditeljima s malom djecom.

Zastupnici pozivaju na aktivniju kontrolu rasta cijena, pa i goriva.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) pritom kao jedan od problema navodi hrvatsku formula za određivanja cijena goriva, predlaže da se cijene češće usklađuju, da se uvedu plivajuće trošarine, razmisli o smanjenju PDV-a na trošarine za goriva.

Marija Selak Raspudić navodi Mostove prijedloge za prevladavanje energetske krize: privremeno ukinuti trošarine na naftne derivate, preusmjeriti sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša za socijalne naknade najosjetljivijem dijelu stanovništva, isplata kompenzacije za plin i socijalno osjetljivim ustanovama.

Ne sporeći potrebu da se PDV snizi, oporba proziva Vladu da reagira na temelju PR- a, da ne razmišlja sustavno i dugoročno, da se bavi posljedicama.

Bez reformi koje se zagovaraju niz godina, nema ni dugoročnog efekta na standard građana, bez njih i dalje ćemo biti među najsiromašnijim članicama EU, najdulje se izvlačiti iz kriza, kazala je Puljak.