sigurnosna ugroza

Sastao se Odbor za obranu: Potpora razvoju obrambene industrije

17.03.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu u četvrtak je dao potporu Hrvatskom klasteru konkurentnosti obrambene industrije u okviru plana razvoja oružanih snaga, ali i za neke konkretne projekte u segmentima obrane i civilne zaštite, što je ocijenjeno važnim zbog mogućih sigurnosnih ugroza

Predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI) Goran Basarac izvijestio je da je Klaster na sjednici Odbora predstavio trenutačne kapacitete hrvatske obrambene industrije kao odgovor na trenutačne sigurnosne krize.

„Predstavili smo i određena unapređenja i poboljšanja krovnih strateških i planskih dokumenata koji su u nadležnosti Odbora za obranu. Nakon kvalitetne rasprave na sjednici očekujemo pomake u daljnjem razvijanju konkurentnosti i izvoznih potencijala hrvatske obrambene industrije”, kazao je Basarac nakon sjednice Odbora na kojoj su sudjelovali i predstavnici ministarstava gospodarstva te obrane.

S obzirom na nedavni pad drona u Zagrebu, ukazali smo da nam dolaze takve nekakve sigurnosne ugroze i da bismo trebali pripremati svoje kapacitete kao industrija, ali i kao središnja tijela na nekakve nove ugroze koje se trenutačno događaju, dodao je.

„Više smo imali fokus na razvoju konkurentnosti obrambene industrije, kako to potaknuti kroz strateške planske dokumente i kako profesionalizirati instituciju Klaster obrambene industrije da bismo što više davali podršku ovom sektoru”, istaknuo je Basarac.

Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović (Klub Socijaldemokrati) rekao je da su zaključili da će Odbor kao dio zakonodavnog tijela parlamenta uvažavati i surađivati s HKKOI -em u obrambenoj proizvodnji i davati im potporu u okviru zakona tamo gdje je moguće.

Potporu im možemo dati u okviru dugoročnog plana razvoja oružanih snaga i na nekim konkretnijim projektima koji se tiču obrane, ali i segmenta civilne zaštite, poručio je Vidović.

Odbor se okupio na tematskoj sjednici pod nazivom „Uvid u stanje i jačanje kapaciteta hrvatske obrambene industrije kao odgovor na krize”, s ciljem poticanja rasprave u svrhu razvijanja učinkovite suradnje i razmjene informacija između svih ključnih dionika koji pridonose jačanju obrambeno-sigurnosnih kapaciteta Republike Hrvatske.