rasprava u saboru

Bernardić o PDV-u: Strani trgovački lanci će tjedan dana prikazivati akcije, kako su artikli pojeftinili, a nakon toga će oni otići u nebo

17.03.2022 u 10:49

Bionic
Reading

Vladin prijedlog da se smanji porez na dodanu vrijednost (PDV) na hranu i plin je dobrodošao, ali kasni i nije dovoljan, ocijenila je u četvrtak saborska oporba, dok HDZ uzvraća da smanjenje dolazi u pravo vrijeme i da će pomoći građanima da prebrode poskupljenja

„Vladin prijedlog ide u dobrom smjeru, ali činjenica je da kasni i da nije dovoljan“, ocijenio je i Peđa Grbin uoči saborske rasprave o izmjenama Zakona o PDV-u kojima Vlada želi ublažiti rast cijena energenata te zaštititi standard građana i gospodarstvo.

Grbin drži da Vlada treba uvesti i druge mjere, pita i što radi da se poduzetnicima osiguraju poticaji za funkcioniranje u ovim kriznim vremenima.

Hrvatski suverenisti „dobrim se dijelom“ slažu sa Vladinim mjerama, ali zašto izmjene Zakona o PDV-u, kojima se to omogućuje, nisu stupile na snagu već 1. ožujka, pita Marijan Pavliček.

„Ovaj udar je neizdrživ i Vlada je trebala reagirati puno ranije i puno snažnije“, kaže Nikola Grmoja (Most) i poziva Vladu da značajnije smanji trošarine, odnosno da se u cijeni goriva odrekne dijela koji ide za ceste.

Slično razmišlja i Stephen Nikola Bartulica (DP). Ovo je prekasno i premalo, Vlada reagira tek ako to apsolutno mora i nema više prilike odgađati, ustvrdio je.

IDS podržava svako rasterećenje građana i gospodarstva, no kad u Saboru vidimo ministra Marića znamo da je „voda došla do grla“, kazao je Marin Lerotić (IDS).

Za razliku od oporbe, HDZ drži da se zakon donosi u pravo vrijeme.

Ovaj zakon će itekako pomoći građanima da prebrode krizu poskupljenja energenata, ističe Grozdana Perić i navodi kako je Vlada unatrag šest godina „osluškivala“ što se događa i nalazila rješenja za krize, stabilizirala javne financije.

Oporba izražava bojazan da smanjenje PDV-a na ključne prehrambene proizvode i plin u konačnici neće dovesti do pada cijena hrane.

Već smo imali takav slučaj 2018., kada je PDV smanjen, ali hrana nije pojeftinila, nego poskupila, kazao je Davor Bernardić (Socijaldemokrati) te najavio što će se događati.

Strani trgovački lanci će tjedan dana prikazivati akcije, kako su artikli pojeftinili, a nakon toga će oni otići u nebo i opet biti skuplji za građane, ustvrdio je i poslao poruku ministru financija. Vi ćete, ministre, biti odgovorni što ćete milijune kuna gurnuti opet u džep vlasnicima stranih trgovačkih lanaca, kao što se napravilo 2018., izjavio je Bernardić.

Vlada predlaže smanjenje stope PDV-a sa 25 i 13 na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Predlaže i proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine.

Stopa PDV-a od pet posto predlaže se i na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

Sniženjem stope PDV-a smanjilo bi se porezno opterećenje, što bi poreznim obveznicima omogućilo da samostalno odluče na koji će način usmjeriti nastalu razliku.

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2,1 milijarde kuna.