povećanje plaća

Sabor raspravlja o izmjenama devet poreznih zakona

21.09.2023 u 10:28

Bionic
Reading

Hrvatski sabor raspravlja konačne izmjene devet poreznih zakona koje na snagu stupaju 1. siječnja iduće godine i slijedom kojih bi se građanima trebale povećati plaće

Izmjenama, koje je predložila Vlada, ukinut će se prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak te povećati osobni odbitak.

Sjednica Sabora Izvor: Društvene mreže / Autor: Sabor.hr

Unutar novoga paketa u drugom čitanju je i oporezivanje dohotka od kapitala, imovine i imovinskih prava kroz povećanje poreznih stopa, ali riječ je o ukupnom efektu od nešto manje od šest milijuna eura. Ostalim poreznim izmjenama, Vlada RH diže osnovni odbitak sa 530,90 na 560 eura, zatim osnovicu osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, svi iznosi zaokružuju se u korist poreznih obveznika, a podiže se i prag za primjenu više stope s 47.780 na 50.400 eura godišnje te se smanjuje osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu, čime će se također povećati plaće.

U paketu su i izmjene Zakona o lokalnim porezima, koje uključuju povećanje raspona u kojem gradsko ili općinsko vijeće može utvrditi visinu poreza na vikendice od 60 centi do pet eura po četvornom metru.

Kad je pak riječ o napojnicama, one će se moći ostavljati i putem kartica. Pritom će neoporezivi iznos biti utvrđen na 3.360 eura, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivati po stopi od 20 posto. U novom poreznom paketu su izmjene zakona o porezu na dohodak, o lokalnim porezima, o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, o doprinosima, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, o porezu na dobit, Zakon o PDV-u te zakoni o poreznom savjetništvu i o administrativnoj suradnji u području poreza.

  • +7
Sjednica sabora o paketu poreznih zakona Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL