DRUGO ČITANJE

Vlada poslala porezne zakone u Sabor, Plenković: Nikad veći prihodi od turizma

07.09.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila u drugo čitanje paket poreznih zakona, koji bi trebali stupiti na snagu od početka 2024. godine

Sjednica Vlade 7.9.2023 Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada.hr

Radi se o konačnim prijedlozima devet poreznih zakona, među kojima i zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima, doprinosima, i dr. Tim izmjenama će se između ostalog ukinuti prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak na 50.400 eura, povećati osobni odbitak na 560 eura.

U uvodnoj riječi premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska ove godine imati nikad veće prihode od turizma i s njime povezanim djelatnostima.

Naveo je da je u dosadašnjem tijeku godine ostvareno 16,2 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja. Istaknuo je i dobre podatke Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje o rastu broja osiguranika u kolovozu za gotovo 40 tisuća u odnosu na srpanj.

"To su ohrabrujući podavi. Broj nezaposlenih je oko 100 tisuća čime se dodatno potvrđuje naša teza da imamo 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog i upućuje na pozitivna kretanja na tržištu rada", rekao je.

Najavio je paket pomoći 'onima kojima je to potrebno da održe ekonomski i socijalni standard'.

'U upravljanju krizama Vlada je svojim paketima u protekle tri godine donijela više krugova pomoći vrijednih 6,8 milijardi eura', rekao je Plenković.

Ove godine, najavio je, mjere će omogućiti da se ne plaća cijena struje koja bi bila tri puta veća od one koja će se plaćati.

Kad je riječ o plinu, prošle godine plaćalo bi se tri do četiri puta više da nije bilo vladinih mjera, a ove godine 1,5 do dva puta više, a slično je i s toplinskom energijom, rekao je Plenković.

Govoreći o poreznoj reformi i izmjeni devet zakona kazao je da ona ima za cilj daljnje rastrećenje gospodarstva i podizanje plaća građanima.

'Svi zakoni na snagu će stupiti 1. siječnja 2024. godine. Smanjuje se opterećenje na plaće, zaokružujemo sve iznose u korist poreznih obveznika, smanjuje se osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupnju čime će se također povećati plaća građanima', rekao je premijer. Dodao je da ukidanjem prireza čelnici lokane samouprave mogu sami odrediti stope poreza na dohodak što je zapravo i najveća novost u izmjenama.

Povećavaju se i porezne stope za prihode od kapitala i imovine.

'Tu ćemo, radi načela pravednosti, smanjenja nejednakosti, za jedan malo iznos povećati porezne stope, koje će ići s 10 na 12, 20 na 24 i 30 na 36, ali cijeli efekt ovoga je malo manje od 6 milijuna eura. Prema tome, riječ je o neznatnom povećanju, ali je to povećanje dio prihoda jedinica lokalne samouprave, čime se daje prostor da oni idu prema nižim stopama poreza na dohodak i na taj način iskoriste to pravo i svoju političku odgovornost da svojim potezima povećaju plaće građanima koji žive na njihovu području', rekao je premijer.

Marko Primorac, ministar financija, predstavljajući najavljene porezne izmjene kazao je kako je svrha poreznih izmjena bila pomoći osoba s najnižnim primanjima koje je inflacija najviše pogodila.