šef sabora

Jandroković: Slučaj bespravne gradnje šefa HEP-a nema veze s HDZ-om

12.09.2023 u 13:54

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će sjednica Sabora početi aktualnim prijepodnevom u utorak, 19. rujna, a u prvom tjednu zastupnici će raspraviti Zakon o izbornim jedinicama te set poreznih zakona, kojih ima devet

Jandroković je nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora izvijestio novinare da će zastupnici u srijedu raspraviti prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za kojim postoji velik interes javnosti i političkih stranaka, dok će u četvrtak raspraviti set poreznih zakona, njih devet, koji su u drugom čitanju.

Tjedan nakon toga u raspravi će biti prijedlog saborske zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić vezan u Poslovnik Hrvatskog sabora. Podsjetio je da je Ustavni sud odlučio da zastupnici mogu predlagati izravno Poslovnik, a ne preko saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Jandroković je izvijestio da će sjednica trajati od 19. rujna do petka, 27. listopada, što znači da će zastupnici raditi šest tjedana. Nakon toga će napraviti stanku u tjednu kada je blagdan Svih svetih koji je u srijedu, 1. studenoga te će s novom sjednicom nastaviti u srijedu 8. studenoga i raditi do petka, 15. prosinca. Na dnevnom redu 18. sjednice je 201 točka od kojih je njih 167 koje su ostale neraspravljene na prethodnoj sjednici, a u međuvremenu je došlo još 34 nove.

Također, izvijestio je da su na Predsjedništvu Hrvatskog sabora većinom glasova donijeli odluku da se tri salona imenuju po imenima zaslužnih žena - Katarini Zrinskoj, Kati Šoljić i po Savki Dabčević Kučar.

Jandroković je, upitan za aktualnu aferu "plin za cent", odgovorio da ne zna je li netko u toj aferi 'zamračio' 14 milijuna eura poručivši da se time trebaju baviti nadležna državna tijela. Podsjetio je i da je Hrvatski sabor o tome proveo raspravu na izvanrednoj sjednici.

"Ako je bilo nečega što nije bilo zakonito, ako je netko kršio zakon - o tome moraju odlučiti nadležna državna tijela", rekao je.

Smatra i da u tom slučaju predsjednik Vlade Andrej Plenković postupa onako kako smatra da je ispravno. "Očito i on želi imati potpuno jasnu sliku o tome što se događalo, a ne donositi odluke pod pritiskom bilo medija bilo oporbe", poručio je.

Upitan o ilegalnoj gradnji šefa HEP-a Frane Barbarića na Hvaru, Jandroković je odgovorio da Barbarić po tom pitanju vodi određene postupke podsjetivši i da je Barbarić sam rekao da ako završno odluka nadležnih državnih tijela bude da je ilegalno gradio da će srušiti taj objekt.

  • +3
Gordan Jandroković u posjetu Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL /F.A. BO

"Nisam taj koji će prosuđivati, postoje nadležna državna tijela i institucije za takve postupke. Ako je bilo kršenja zakona i ako je objekt nelegalno izgrađen, tada će ga srušiti", kazao je.

Na novinarski upit Jandroković je odgovorio da taj slučaj nema nikakve veze s HDZ-om već se radi o pojedincu koji je bespravno ili ne gradio. Istaknuo je i da se svaki pojedinac i građanin Republike Hrvatske mora držati zakona i odluka državnih institucija.

Treba voditi računa o hibridnom djelovanju drugih država

Zamoljen za komentar izjave bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u intervjuu za podcast One Decision rekla da se Rusija umiješala u predsjedničke izbore u kojima izgubila od Zorana Milanovića, Jandroković nije želio komentirati te informacije poručivši da postoji hibridno djelovanje drugih država. Podsjetio je i da je ravnatelj SOA-e Daniel Markić jasno kazao da postoji hibridno djelovanje onih država koje smatraju da im je Hrvatska predmet interesa.

Smatra da o hibridnom djelovanju treba voditi računa i prilikom predstojećih parlamentarnih izbora. "Treba o tome itekako voditi računa. To nije samo prazna priča, to je objektivna činjenica", ustvrdio je.

Predsjednik Hrvatskog sabora je potvrdno odgovorio na upit hoće li ovaj saziv Sabora dočekati proljetno zasjedanje dok se na upit hoće li imati ljetnu stanku samo nasmijao.