posljednji dan zasjedanja

Kuščević se vraća među zastupnike, kazne za mobitel u vožnji 1000 kuna, pogledajte što je još izglasano u Saboru

12.07.2019 u 12:19

Bionic
Reading

Sabor je svoj redovni rad u proljetnom zasjedanju završio glasovanjem. Iako se očekuje i izvanredna sjednica, zastupnici će se do nje barem malo odmarati

Zastupnici su jednoglasno na glasovanju potvrdili da će umjesto HDZ-ovog Tomislava Sokola u Saboru sjediti Marija Mačković. Jednako tako jednoglasno su potvrdili i da se u Sabor vraća SDP-ov Ivan Klarin, a odlazi Marija Alfirev.

Iako se očekivalo da se glasa i o prestanku mirovanja mandata Lovre Kuščevića, to se na početku glasovanja nije dogodilo, što je zamijetio SDP-ov Gordan Maras. 'Predsjedniče, mislim da se dogodila omaška. Mi smo jučer raspravili o aktivaciji mandata Lovre Kuščevića. Jeste li Kuščevića zaboravili slučajno? Kada ćemo o njemu glasati?' javio se za riječ SDP-ov Gordan Maras.

'Kolega Maras, sjednite. Ja ću odlučiti kada ćemo glasati', odgovorio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Zastupnici su o Kuščeviću ipak glasali na kraju današnje sjednice. Prestanak mirovanja njegovog mandata podržala su 79 zastupnika, dvoje ih je bilo suzdržano, a pet protiv. SDP-ovci o njegovom povratku nisu glasali.

Podsjetimo, prestanak mirovanja mandata Kuščevića već je potvrdilo Mandatno-imunitetno povjerenstvo i njemu bi automatizmom mandat trebao prestati mirovati 18. srpnja. No odluku MIP-a trebao bi potvrditi i Sabor.

Povratkom Kuščevića u saborske klupe, iz Sabora odlazi njegova zamjena Sanja Putica.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Za korištenje mobitela u vožnji kazna 1000 kuna

Zastupnici su posljednji dan izglasali i Zakon o kreditnim institucijama, kojim se osiguravaju uvjeti za sklapanje bliske suradnje Hrvatske narodne banke (HNB) s Europskom središnjom bankom (ECB) u cilju približavanja uvođenju eura kao sredstvu plaćanja u Hrvatskoj.

Jednako tako zastupnici su izglasali dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Zakonom se za osam najtežih prekršaja predlaže povećanje novčanih sankcija sa sadašnjih 5000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000 kuna. Odnosi se to na vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

Jednako tako, novčana kazna povisuje se za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece s 500 kuna na tisuću, a tisuću kuna (nakon prihvaćenog amandmana HDZ-ovaca) koštat će i korištenje mobitela u vožnji.

Većinom glasova zastupnici su za predsjednicu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave izabrali Maju Kuhar, za zamjenicu predsjednice Nelicu Vidić, a za članove komisije Alice Brandt, Zvonimira Jukića i Danijelu Antolković.

Sabor je također za zamjenicu glavnog državnog revizora izabrao Nediljku Rogošić.

Zastupnici su većinom glasova Vladi naložili da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa za referendum inicijative '67 je previše' te jesu li potpisi prikupljani sukladno Zakonu o referendumu.

Bura zbog izbora članice DIP-a

Stanke su se zaredale zbog prijedloga da se za članicu Državnog izbornog povjerenstva izabere Ivana Belec.

'Radi se o još jednoj neustavnoj i nezakonitoj uzurpaciji još jednog neovisnog tijela. Izborom članice, kako je predloženo, vladajuća većina imat će četiri člana, a oporba dva člana', kazao je SDP-ov Arsen Bauk. Podsjetio je da je u DIP izabran HSS-ov Josip Vresk i to na prijedlog HDZ-a. Nakon toga iz redova HDZ-a izabrani su Ana Lovrin i Emil Tomljanović, a sada na prijedlog HDZ-a dolazi još jedna članica. 'Kao što ovo niste htjeli provesti pred europske izbore, nemojte ni sada pred predsjedničke', poručio je Bauk, najavivši da će SDP od Ustavnog suda tražiti rušenje ove odluke.

Prema dosadašnjoj praksi, u Državnom izbornom povjerenstvu tri člana bi trebala biti izabrana na prijedlog vladajućih, a tri na prijedlog oporbe.

'Nemojte od demokracije u Hrvatskoj raditi cirkus. I sada imate omjer 3:2 u svoju korist', upozorila je GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš.

'Ovime se nivelira omjer u Državnom izbornom povjerenstvu. Kada bismo sada dozvolili oporbi da predloži svoje, onda bi omjer bio 4:2 u korist oporbe', kazao je HDZ-ov Branko Bačić.

Sabor je izabrao i dva, od predviđenih četiri, člana Programskog vijeća HRT-a. Radi se o Zdravku Kedži i Lidiji Gašparović. Iako je u vladajućoj koaliciji bio dogovor da se kao treći član izabere Aleksandar Milošević, on nije izabran. Što se točno dogodilo, još uvijek nije jasno, no njega će se vjerojatno izabrati u rujnu. Četvrti član trebao je biti izabran na prijedlog oporbe. Kako doznajemo, SDP je predlagao da to bude Tvrtko Jakovina, međutim ni on nije dobio dovoljan broj glasova.

Na listi je bilo 12 kandidata, a da budu izabrani, trebalo im je 76 glasova.

Jandroković najavio izvanrednu sjednicu

Na kraju današnjeg glasovanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je zastupnicima da će najvjerojatnije zbog imenovanja novih ministara sazvati izvanrednu sjednicu te da će o datumu održavanja sjednice biti na vrijeme obaviješteni.

'Molim vas da nam kažete koji su to ministri i kada možemo očekivati sjednicu', prosvjedovao je iz klupe SDP-ov Gordan Maras, no Jandroković mu je kazao da će biti obaviješten na vrijeme.

'Dobronamjerno sam shvatio ovu vašu najavu, pa da uzvratim i najavim da će SDP uputiti zahtjev za opoziv troje ministara, tako da znate i s time računati', odgovorio je Jandrokoviću Bauk.