oporba ljuta

Sabor popodne raspravlja o povjerenju premijeru, Plenković sve nazvao 'ispodprosječnim' uratkom

23.02.2023 u 10:04

Bionic
Reading

Prvi put otkada je preuzeo premijersku dužnost u 2016., oporbeni saborski zastupnici pokrenuli su pitanje opoziva Andreja Plenkovića. Raspravu o toj točki dnevnog reda započet će u 15 sati, a glasanje se očekuje sljedeći tjedan

Prijedlog opoziva premijera Andreja Plenkovića predložila su 33 saborska zastupnika. Samu inicijativu pokrenuo je Domovinski pokret te je uz pomoć ostalih oporbenih zastupnika prikupio dovoljan broj potpisa.

Oporba navodi da su brojni razlozi za premijerov opoziv - od afere Janaf, preko milijardu kuna izvučenih iz Ine i zatvaranja sisačke Rafinerije, izostale obnove i zdravstvene reforme do afere SMS.

Plenković je prijedlog oporbe nazvao 'ispodprosječnim' uratkom. 'Prijedlog su mahom potpisali oni, pod navodnicima, ruski orijentirani zastupnici koji nisu htjeli podržati sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, čime su pokazali tko su i što su i sad opet hoće sakriti svoju sramotu', komentirao je ranije Plenković.

Vlada je u svom odgovoru na prijedlog za opozivom poručila da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja. Radi se o prijedlogu koji je 'još jedan loš uradak oporbe koji se zasniva na nizu neistina i netočnih tvrdnji', uzvratili su, među ostalim, iz Vlade koja se o inicijativi očitovala u pet detaljno objašnjenih točaka.

  • +10
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Potpuno je neistinita tvrdnja predlagatelja da je predsjednik Vlade kompromitiran tekstualnim porukama koje su objavljene u medijima. Navedene tekstualne poruke ničim ne ukazuju na njegovu povezanost s bilo kakvim dvojbenim radnjama', navodi Vlada.