glasanje

Sabor odobrio ulazak Sjeverne Makedonije u NATO, ali i ulazak revizije u HNB

01.03.2019 u 12:05

Bionic
Reading

Uoči jednotjedne pauze u radu, saborski zastupnici odradili su glasovanje. Odobrili su ulazak Sjeverne Makedonije u NATO, ali potvrdili Zakon o Državnoj reviziji čime su odobrili ulazak revizije u HNB

Sjevernoj Makedoniji zeleno svjetlo za NATO

Već na početku glasovanja Sabor je gotovo jednoglasno potvrdio zakon kojim Hrvatska daje svoje odobrenje da Sjeverna Makedonija postane članica NATO-a. Protiv su jedino bili zastupnici Živog zida.

Samo glasanje iz prvog reda u Sabornici pratilo je i izaslanstvo iz Sjeverne Makedonije predvođeno potpredsjednicom Sobranja Frosinom Taševski Remenski, a njima se nakon glasanja, koje je bilo popraćeno pljeskom, obratio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Čestitam vam na članstvu u NATO-u. Hrvatska će i nadalje pružati potporu Sjevernoj Makedoniji na vašem putu prema euroatlantskim organizacijama, u ovom slučaju prema Europskoj uniji', kazao je Jandroković.

Živi zid Zakon o Državnoj reviziji zbog HNB-a šalje na Ustavni sud

Većinom glasova Sabor je izmijenio i Zakon o Državnoj reviziji, kojim se odobrava ulazak revizije u HNB. Međutim, i tijekom rasprave prošli tjedan oporba je izrazila nezadovoljstvo jer se HNB, za razliku od drugih subjekata revizije, ne mora držati preporuka Državne revizije.

Uoči glasanja stanku su zatražili Most i Živi zid. 'Most je već ranije tražio da revizija uđe u HNB, no tada pozicija i opozicija nisu to to prihvatili. Ni sadašnjim zakonom HNB nije dužna dostavljati plan provedbe naloga i preporuka Državne revizije. Ovo je jedan PR potez Vlade', poručio je Mostov Miro Bulj.

'Ovaj zakon stavlja HNB iznad drugih subjekata revizije. Što će nam revizija ako je ovako ograničavamo', kazao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, dodavši da će njegova stranka poslati zakon na ocjenu ustavnosti.

Većinom glasova zastupnici su prihvatili i Zakon o izborima vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Nakon glasanja SDP-ov Arsen Bauk javio se za riječ i kazao kako smatra da su zakon trebali izglasati dvotrećinskom većinom jer se tiče prava manjina, međutim Jandroković mu je odgovorio da je tumačenje da se zakon bavi izbornim sustavom te stoga ne treba dvotrećisnka većina.

  • +4
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Zaiskrilo oko HRT

Zaiskrilo je i prije glasovanja o Antoniji Petričušić za članicu Nadzornog odbora HRT-a. Stanku je prvo zatražio SDP-ov Gordan Maras. 'HRT je postao podružnica HDZ-a, i skupina koja vodi tu podružnicu program uređuje tako da to odgovara HDZ-u, Andreju Plenkoviću i uopće ne uvažava važnost HRT-a', kazao je Maras.

Ovakav HRT, dodao je, ne zaslužuje da postoji. 'Trebalo bi razmisliti da li treba plaćati 80 kuna pristojbe', poručio je. U ime SDP-a pozvao je sve da u subotu dođu na novinarski prosvjed kojeg organizira HND.

Stanku je zatražila i HDZ-ova Sunčana Glavak, koja je podsjetila da je Maras prije neki dan HRT-ove novinare izbacio s press konferencije. 'Time je uveo cenzuru, predsedan i nedemokratske procedure', kazala je.

'Zahvaljujući Zakonu o HRT-u kojeg je donio SDP preko noći je smaknuto gotovo 70-tak urednika', poručila je Glavak.

Nakon stanki Sabor je većinom glasova, pa i onima iz redova SDP-a, potvrdio da Antonija Petričušić postaje članica NO HRT-a.