glasanje u saboru

Sabor jednoglasno odbio izvješće HERA-e, Vlada će kvartalno morati izvještavati o opskrbi plinom

23.09.2022 u 13:48

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno odbio Izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu, a Vladu je obvezao da kvartalno izvještava Odbor za gospodarstvo o stanju i poduzetim mjerama za sigurnost opskrbe zaštićenih kupaca prirodnim plinom.

Za zaključak da se ne prihvaća Godišnje izvješće o radu HERA-e i izvješće o ostvarenju njenog proračuna za prošlu godinu, glasovalo je 129 zastupnika.

Sabor je, na prijedlog Kluba HDZ-a, obvezao Vladu da najmanje jednom kvartalno izvještava saborski Odbor za gospodarstvo o stanju i poduzetim mjerama vezano za sigurnost opskrbe zaštićenih kupaca prirodnim plinom. To je dužna raditi u razdoblju dok je na snazi Odluka o proglašavanju ranog upozorenja vezano uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti i opskrbe plinom.

Hrvatski sabor nije prihvatio tri zaključka koje je predložilo 11 oporbenih klubova, među njima i onaj da se obveže Vladu da mu u roku osam dana od donošenja zaključka, predloži razrješenje predsjednika i svih članova HERA-e.

Milatić: U najkraćem roku koraci za razrješenje i izvor novih članova UV

Neprihvaćanjem HERA-ina izvješća Vlada je poslala jasnu poruku što misli o radu Agencije, no s obzirom na specifičan postupak imenovanja članova Upravnog vijeća, nije moguće u predloženom roku provesti zakonsku proceduru, objasnio je Vladin predstavnik Ivo Milatić.

Vlada, naglasio je, planira u najkraćem roku poduzeti sve moguće korake u vezi razrješenja i izbora novih članova Upravnog vijeća.

Takvim ishodom oporbenog zaključka nije bio zadovoljan Peđa Grbin (SDP). Svi smo se složili da HERA nije radila dobro, ali ostavit ćemo iste ljude koji su Agenciju vodili;to pokazuje da se neke odluke, barem iz reda vladajuće većine, donose sa figom u džepu, ustvrdio je.

Vladajuće je prozvao da odbijanjem zaključka oporbe 'zapravo žele čim prije aferu u Ini pomesti pod tepih'. Želite da ova priča nestane, ali to nije moguće, jer posljedice pljačke osjetit će svi građani i gospodarstvo već na slijedećim računima, izjavio je Grbin.

Neprihvaćanje HERA-ina izvješća u Saboru, epilog je nezadovoljstva radom te neovisne Agencije koje se od izbijanja afere oko Inina plinskog poslovanja moglo vidjeti kako u političkoj, tako i općoj javnosti.

Apostrofiralo se kako je upravo HERA imala spornu ulogu u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna.

  • +10
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Žamboki nije došao ni na Odbor, ni u Sabor

 Nezadovoljstvo radom HERA-e u prošloj godini izrazila je hrvatska Vlada, a premijer Andrej Plenković najavio da će saborska većina biti za promjene u toj Agenciji, odnosno za smjenu njenog Upravnog vijeća u kojemu su predsjednik, zamjenik i troje članova, a da će oni biti na funkciji dok se ne izaberu novi.

 Predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Danijel Žamboki potom je podnio ostavku, no na svojim pozicijama i dalje su njegov zamjenik Željko Vrban te članovi Dalibor Pudić, Nikola Vištica i Alenka Kinderman Lončarević.

 Negativno mišljenje o svom radu HERA je dobila i od nadležnog saborskog Odbora za gospodarstvo, a potom i od saborskih zastupnika. Zamjeraju joj da nije odradila svoj posao u aferi preprodaje plina iz Ine, odnosno da nije primijetila pljačku od milijarde kuna, iako joj je zadaća nadzirati svega 14 trgovačkih društava na tom polju. Čudili su se i kako Agenciji nije bilo sumnjivo da opskrbljivač u Slavoniji uzima pet puta više plina nego inače, pa dalje trguje po cijeni koja nije tržišna. U vrlo opširnom Izvješću nisam uspio naći podatak koji bi na bilo koji način detektirao ili ukazao na anomaliju u trgovini i cijeni plina, vezano za nedavnu aferu u Ini koja se procjenjuje na milijardu kuna, istaknuo je HDZ-ov Žarko Tušek. Upitao je i - kako HERA-a, s obzirom na sve informacije i ovlasti koje ima, nije uočila ništa sumnjivo u toj aferi?

  Popisu onih koji zbog afere s plinom moraju otići, oporba je dodala i resornog ministra gospodarstva i cijelu Vladu.

  Zastupnike je posebno ljutilo što Žamboki, koji još nije formalno razriješen, nije želio doći ni na sjednicu saborskog odbora, ni na plenarnu sjednicu Sabora.