HERA POJASNILA

Pitali smo regulatore kako je OMS Upravljanje dobilo dozvolu za rad? Evo uvjeta za lukrativno mešetarenje plinom

31.08.2022 u 14:59

Bionic
Reading

Pljačka u Ini, kojom je nacionalna energetska kompanija oštećena za možda i više od milijardu kuna, ostavila je cijelu javnost u šoku. Postavilo se puno pitanja na koja (zasad) nema odgovora, a među njima je i pitanje odgovornosti regulatora energetskog tržišta HERA-e

Reformist i nekadašnji ministar gospodarstva Radimir Čačić upitao se kako je moguće da je HERA dala dozvolu tvrtki s jednim zaposlenim i temeljnim kapitalom od 20.000 kuna da uđe na plinsko tržište i okreće stotine milijuna kuna. Jasno, mislio je na tvrtku OMS Upravljanje Gorana Husića, osnovanu 2019., a koja doista ima jednog zaposlenog i minimalan potrebni kapital za osnivanje društva s ograničenom odgovornošću.

Upitali smo HERA-u koji su preduvjeti za dobivanje potrebnih licenci, a iz njihova odgovora jasno je da nije riječ ni o čemu previše složenom te da su barijere za ulazak u plinski biznis nisko postavljene.

Dozvolu za obavljanje, kako piše u Zakonu o energiji, 'energetskih djelatnosti' može dobiti svaka fizička ili pravna osoba koja je registrirana za obavljanje predmetne djelatnosti, koja je tehnički kvalificirana i koja u radnom odnosu ima potreban broj stručno osposobljenih djelatnika za obavljanje djelatnosti.

Osim toga, takva tvrtka ili osoba mora dokazati da ima potreban novac za obavljanje djelatnosti ili barem mora dokazati da može pribaviti novac te joj u pet godina od podnošenja zahtjeva ne smije biti oduzeta dozvola za obavljanje energetske djelatnosti. U slučaju tvrtki, članovi uprave i ostale odgovorne osobe u posljednjih pet godina ne smiju biti pravomoćno osuđeni za gospodarski kriminal.

  • +3
U akciji USKOK-a priveden Goran Husić / Kuća u Kišpatićevoj Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Detaljni i svi ostali uvjeti propisani su Pravilnikom o dozvolama za obavljanje energetskih djelatnosti i vođenju registra izdanih i oduzetih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti. Ako planirate ući u plinski biznis, treba vam i nekoliko obrazaca i zahtjeva, poput potvrde o nekažnjavanju te dokaza da ste kvalificirani za to.

Kako je šef OMS Upravljanja Goran Husić, za kojeg mediji pišu da je po zanimanju vozač te bivši direktor hrvatske MMA lige, dokazao da je tehnički i stručno potkovan za trgovinu plinom, još je jedno pitanje koje u ovom trenutku ostaje neodgovoreno.

  • +29
Privođenje osumnjičenih za malverzacije u Ini na Županijski sud Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Što se minimalnog temeljnog kapitala od 20.000 kuna tiče, on uopće nije sporan - to je dovoljan iznos za početak obavljanja energetske djelatnosti i propisan je spomenutim pravilnikom. Pitanje treba li postrožiti uvjete za ulazak na plinsko tržište bit će postavljano još puno puta, pogotovo ako se počnu odmotavati novi krakovi afere Ina, a koju se već sada naziva 'pljačkom stoljeća'.