okončana zavrzlama

Oporba se digla, pa se odjednom pojavili proceduralni problemi: Sabor ipak danas neće birati glavnog ravnatelja HRT-a

15.10.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg oporbenog okupiranja saborske govornice, a sve kako bi se spriječila rasprava o izboru novog glavnog ravnatelja HRT-a, danas je ipak sve razriješeno, a ta točka nije se pojavila na planu glasanja

Zastupnicima je oko 11 sati stigao plan glasanja, a na njemu nije bilo točke o izboru glavnog ravnatelja HRT-a. Naime, ta točka podsjetimo, nije ni raspravljena jer je sinoć oporba performansom i okupiranjem saborske govornice to spriječila.

Pritom su iz oporbe sinoć upozorili da se u Saboru o tome ne može raspravljati jer nije donijeta valjana odluka na Odboru za medije.

O tome je jutros raspravljao i Odbor za Ustav, čiji su se članovi složili da je bilo propusta u održavanju sjednice Odbora za medije. Ne samo da Odbor za medije nije imao kvorum za glasanje, nego je i predsjednica tog odbora Natalija Martinčević prvo sjednicu zaključila, a sljedeći dan sazvala nastavak zaključene sjednice što po poslovniku nije moguće.

Članovi Odbora za Ustav stoga su smatrali da bi Odbor za medije trebao održati novu sjednicu i donijeti odluku, odnosno prijedlog izbora glavnog ravnatelja HRT-a.

Kako bi došao do tog zaključka Odbor za Ustav proveo je pravu malu krimi istragu. Pregledavale su se tako snimke dvije sjednice Odbora za medije, saborske službe tragale su za mailom s pozivom za sjednicu Odbora za medije, a umalo je nedostajalo da se i sasluša predsjednica Odbora za medije Natalija Martinčević, no nije mogla doći jer je bila bolesna.

'Sjednica koja je zaključena ne može se nastavljati. Mora se sazvati nova. Vidjeli smo iz snimke da je prva zaključena, a i iz maila da je ona druga drugi dan išla kao nastavak. I to je formalni postupak, ne može tako', zaključio je predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković.