show u saboru

Sabor izglasao Zakon o Ini, oporba napustila sabornicu, Zekanović i Hasanbegović pridržali kvorum

20.02.2019 u 12:38

Bionic
Reading

Točno u podne Sabor je krenuo s glasanjem, a na rasporedu je i Zakon o privatizaciji Ine i amandmani na taj zakon. Uoči glasanja oporbeni zastupnici zatražili su stanke, pokušavši posljednji put apelirati na vladajuću većinu

'Trebamo konstatirati činjenicu da je ovaj zakon štetan za Hrvatsku, da HDZ na ovaj način pokušava oprati ruke kao Pilat. To što će vas poslije iskoristiti da nije on kriv jer ste vi donijeli zakon, to je druga stvar. Isto tako trebamo znati da se ovo danas događa zbog već poznate sudske trakavice i priče o bivšem predsjedniku HDZ-a. Krenuli ste u mandat s pričom da ćete kupiti Inu, a danas završavate s pričom da će Hrvatska nepovratno izgubiti Inu. Nemojte biti suučesnici u pljački koja traje od 2001.', apelirao je na zastupnike vladajuće većine Mostov Božo Petrov.

Zatraživši stanku, Petrov je poručio: 'U trenutku kada odobrite zakon potpisali ste ste smrtnu presudu i smrtni list za Inu.'

Stanku je zatražio i SDP-ov Davor Bernardić, pozvavši zastupnike da prihvate SDP-ov zaključak te zakon pošalju u drugo čitanje.

'Ovo dolazi po hitnom postupku nakon tajnog razgovora Plenkovića i Orbana i može imati pogubne posljedice za Hrvatsku i za radnike sisačke rafinerije. Jeste li svjesni što radite? Nastavljate posao koji je započeo Sanader i predajete Inu u ruke mađarskog MOL-a. To je direktna izdaja nacionalnih interesa', poručio je Bernardić.

Vladajućoj većini nije stalo do Hrvatske, ni radnika ni radničkih prava, zaključio je Bernardić.

Branimir Bunjac iz Živog zida tvrdi pak da se ovim zakonom krši i Ustav, koji propisuje da rudna bogatstva moraju biti pod posebnom zaštitom države. 'Mi rudna bogatstva predajemo u ruke stranaca i činimo nacionalnu izdraju', poručio je Bunjac.

Oporbi je odgovorio HDZ-ov Branko Bačić, kazavši da se mijenja SDP-ov zakon iz 2002. 'Ovim se zakonom štite interesi Vlade', kazao je Bačić.

SDP-ovce je pitao osjećaju li se ugodno jer Vlada 'zbog njihovih krivih i loših odluka' u Uljaniku i 3. maju mora iz proračuna izdvojiti 2,8 milijardi kuna. 'Za to smo mogli izgraditi tisuće vrtića, škola, Plejeških mostova', rekao je Bačić.

  • +14
Saborska rasprava o reviziji Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za povredu poslovnika javio se SDP-ov Gordan Maras, spočitnuviši Jandrokoviću što uvijek dozvoljava Bačiću da ima zadnju riječ. Zbog zloupotrebe povrde poslovnika dobio je opomenu, no kako nije htio prestati govoriti dobio je i drugu opomenu te zabranu govora.

Stanku je zatražio i HSS-ov Željko Lenart. 'Najjača tvrtka u Hrvatskoj, Ina je predana Mađarima u ruke', poručio je.

Za stanku se javila i GLAS-ova Vesna Pusić, kazavši da je HDZ-ova vlada prodala upravljačka prava u Ini. Na to je povredom poslovnika reagirao i Bačić, no kako je zloupotrijebio taj institut i nije se htio stišati nakon upozorenja Jandrokovića, i on je dobio opomenu.

Za povredu poslovnika javio se i Mostov Miro Bulj, koji je zbog zloupotrebe također dobio opomenu. Kako mu je to bila druga, oduzeta mu je riječ. No Bulj je odgovorio vladajućima pustivši na mikrofon pjesmu 'Ustani bane' s mobitela. Jandroković je nakon toga od službi zatražio da ubuduće isključe razglas kada se tako nešto dogodi.

Nakon stanke većina je odbila SDP-ov zaključak da se ide u drugo čitanje. Iako se očekivalo da se glasa i o 306 SDp-ovih amandmana, ta je stranka uoči glasovanja te opstruktivne amandmane povukla.

Uoči samog glasanja o zakonu Bernardić je pozvao sve zastupnike koji ne žele glasati da napuste dvoranu. 'Nemojte sudjelovati u ovom sramotnom igrokazu', kazao je, nakon čega je gotovo cijela oporba napustila dvoranu.

Sam zakon na kraju je izglasan sa 74 glasa za i dva protiv. Ta dva glasa protiv došli su od Hrvoja Zekanovića i Zlatka Hasanbegovića. Oni su ujedino spasili su i kvorum vladajuće većine.