SDP usporio rad sabora

Oporba bjesni zbog Ine: Predaju je Mađarima, ovo je smrtni list!

19.02.2019 u 10:33

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da izjašnjavanje o amandmanima na Zakon o privatizaciji Ine potraje cijeli dan, SDP-ovci koji su Sabor zatrpali sa 306 amandmana nakon trećine ipak su odustali od daljenjeg izjašnjavanja, no zatražili su glasovanje o svima. Prije izjašnjavanja o amandmanima zastupnici su jutros ipak iskoristili vrijeme za tzv. stanke

Među onima koji su zatražili minute za slobodan govor bio je i IDS-ov Tulio Demetlika, koji je progovorio o ponašanju predsjednice, odnosno njenoj najnovijoj izjavu i pozdravu 'za dom spremni'.

'Predsjednica je prije dvije godine jasno izrekla staav o ustaškom pozdravu 'za dom spremni' tako što je rekla da je to stari hrvatski pozdrav. Predsjednica je tada tako govorila jer je vjerojatno smatrala da joj to u tom trenutku politički odgovara', kazao je Demetlika, dodavši da to nije prvi put da predsjednica svoje ponašanje mijenja ovisno o tome što joj politički odgovara. Prisjetio je pritom na njene izjave koje je dala prilikom puta u Argentinu, kada je pripadnike ustaškog pokreta nazavala 'domoljubima koji su ondje pronašli slobodu.'

'Kada dođe u Istru onda govori o svom nonetu i noni, partizanima koji su sudjelovali u antifašističkom pokretu i na što je ponosna. Takvo ponašanje osobe koja obavlja funkciju predsjednice je krajnje nedostojno. Ne znam je li gore da predsjednica od danas do sutra mijenja svoje mišljenje ili ga uopće nema', kazao je Demetlika.

'Kako osoba koja ne poznaje elementarne povijesne činjenice ili ih pak iskrivljava ovisno o prigodi u kojoj se nađe može uopće obnašati dužnost predsjednice? Kolinda Grabar-Kitarović degradira instituciju predsjednika RH u zemlji i inozemstvu', zaključio je Demetlika.

  • +7
Saborska rasprava Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, Sabor danas na rasporedu imao izjašnjavanje o amandmanima na Zakon o privatizaciji Ine, kojih ima 300-tinjak. Njih 306 opstruktivnih predao je SDP. SDP-ovi amandmani se uglavnom svode na prijedloge da se iz zakona briše po jedna riječ, no to ne priječi zastupnike da vrijeme predviđeno za obrazlaganje iskoriste kako bi ponovno iznijeli kritike na zakonske izmjene. S obzirom na pravilo da predlagatelj amandmana ima pravo dvije minute obrazlagati svaki amandman, izjašnjavanje o amandmanima moglo bi potrajati cijeli dan.

Na Zakon o privatizaciji Ine u stanci uoči rasprave osvrnuo se i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kazavši da zakonom Hrvatska Inu prepušta u mađarske ruke. 'Naša Vlada nije slijepo i sluganski slijedila upute iz Europske komisije, kao što to čini ova Vlada. I sada držimo dok se ne zavši sudski proces u Hrvatskoj ne treba mijenjati zakon i otvarati priliku za potpuno preuzimanje Ine od strane Mađara', rekao je Bernardić.

'Ovo je smrtni list za Inu', poručio je pak Mostov Miro Bulj zatraživši stanku uoči samog izjašnjavanja o amandmanima.

Očekuje se da će Vlada odbiti sve SDP-ove amandmane, koje u Saboru brane Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Predrag Matić, Saša Đujić, Domagoj Hajduković, Sabina Glasovac i Željko Jovanović. U sabornici većinu vremena nije bilo nikoga iz vladajuće većine.

Vlada je već na početku redom odbijala amandmane, a SDP-ovci ukazivali na važnost amandmana. 'Ovaj zakon želite donijeti po hitnom postupku, a kao što smo već čuli savjetovanje s javnošću je bilo potpuno ignorirnje javnosti. Ne zanim vas što hrvatska javnost misli i ovdje kao da zastupate interese mađarske javnosti. Podsjećam vas da su dvije HDz-ove Vlade pale zbog stvari koje su se događale u Ini i oko Ine, a uvjeren sam da će ovo sada biti razlog da nećete pobijediti na izborima', kazao je SDP-ov Željko Jovanović.

Da Vlada tvrdoglavo preko koljena lomi neka rješenja, ustvrdio je SDP-ov Saša Đujić. 'Cilj svih ovih amandmana je da produžimo raspravu jer je očito da Vlada glavinja, da ne da nema plan i program, nego vatrogasnim mjerama donosi određena rješenja koja idu na štetu građana', kazao je Đujić, dodavši da Vlada ima plan da premijer Andrej Plenković na Badnjak prije par godina ne bi paušalno obećao da će Inu vratiti u hrvatske ruke.

U SDP-u smatraju da Vlada nije trebala mjenjati zakon samo zato što je to tražila Europska komisija. 'Zašto je Vlada pokleknula pred pritiscima Bruxellesa? Postojali su i u vladi Zorana Milanovića no nismo željeli pokleknuti jer dok se ne riješe sudski postupci svako petljanje u ovu problematiku ne bi bilo konstruktivno za Hrvatsku', kazao je Domagoj Hajduković.

'Predsjednica je otkrila da korupcija vuče korijene iz Austro-Ugarske dok nam HDZ omogućava da se povijest ponavlja i da se ponovno tamo vratimo. Od 90-ti banke smo prodali Austrijancima, Inu ćemo sada prodati Mađarima pa su prema tome velike šanse da ponovno živimo u Austro-Ugarskoj', primjetio je pak Predrag Matić.

Dok su SDP-ovci od jutra pokušavali obraniti svoje amandmane, to nije izazvalo interes drugih zastupnika. Naime, u sabornici je tijekom izjašnjavanja bilo svega desetak zastupnika i to uglavnom iz oporbe. Mostovci su pak na klupe stavili kopije naslovnice Nacionala na kojoj stoji Plenkovićeva izjava da nikada neće dozvoliti da MOL ugasi sisašku rafineriju.

Nakon što su prešli izjašnjavanje o više od trećine amandmana, oko 14:30 SDP-ovci su odustali od izjašnjavanja o ostatku amandmana. Peđa Grbin još jednom je zatražio da Zakon o privatizaciji Ine ide u dva čitanja.

'Dobili smo zakon kojim Hrvatska svojevoljno prepušta MOL-u donošenje vrlo važnih odluka. Ovim zakonom Hrvatska se odriče mogućnosti stavljanja veta na odluke kao što su gašenje Ine, preseljenje sjedišta Ine izvan RH i odricanje od koncesija za ekspolataciju nafte. Zašto? Ne znamo', kazao je Grbin.

Sanader je, poručio je Grbin, prije nekoliko godina za prepuštanje upravljačkih prava dobio 10 milijuna eura, no nije poznato što je Plenković dobio zauzvrat.

'Mi to ne možemo prihvatiti. Zbog toga smo podnijeli više od 300 amandmana, zbog toga smo obrazložili trećinu. Smatramo da dalje nema potrebe za obrazlaganjem jer je sve rečeno. Ne morate prihvatiti ove amadmane, ali provedimo o ovom zakonu drugo čitanje', kazao je Grbin.

Glasanje o amandmanima i zakonu trebalo bi biti održano već u srijedu.