USAMLJENI JAHAČ S DUNAVA

Sabo u raljama prljave politike i mogućeg kriminala

22.10.2013 u 14:06

Bionic
Reading

Kada je elektrotehničar, teolog i branitelj Željko Sabo kao kandidat SDP-a sjeo u gradonačelničku fotelju 2009, mnogi su očekivali zaokret, dašak svježine u gradu na Dunavu koji je često bio talac prevrtljivih političkih odnosa u Gradskom vijeću. Nakon pet godina, kada se početni dojam o njemu već odavno premjestio u prošlo svršeno vrijeme, Sabo se suočava s USKOK-ovom optužnicom te gotovo nezainteresirano, šutke promatra rat pločama na ulicama svoga grada

Tko je gradonačelnik? Sabo ili Josić?!

Sabo se na meti kritika javnosti našao zbog pokazanog nesnalaženja tijekom još uvijek aktualne društveno-političke krize u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih ploča. Vukovar je tjednima bio na naslovnicama, o situaciji su govorili svi, osim onog koji bi najviše trebao – gradonačelnik grada heroja. Mnogi su tada komentirali kako se čini da Vukovarom upravlja Tomislav Josić, vođa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a ne Željko Sabo.

50 tisuća kuna i mnoge druge beneficije nudio je navodno Sabo Mariji Budimir u zamjenu za podršku koju bi u Gradskom vijeću dala SDP-u i SDSS-u. HDZ-ovka je Sabove milozvučne ponude snimala, s njima izašla u javnost i paf: USKOK podiže optužnicu, a Sabo već ovog tjedna najvjerojatnije ostaje bez saborskog imuniteta.

'Zokija smijem zvati u bilo koje doba dana'

'Sabo je nevin dok se ne dokaže suprotno', kazali su SDP-ovci, dok se Sabo već na početku prvog mandata hvalio kako stranačkog šefa smije oslovljavati Zoki i zvati ga u bilo koje doba dana. Je li i danas taj odnos toliko idiličan, nije poznato.

'Razlika između nas i nekih drugih političkih opcija je u tome što ja našeg predsjednika - zovem ga Zoki - mogu nazvati u pola dvanaest, dvanaest, i to sam mogao napraviti prije nego što sam postao gradonačelnik Vukovara. On traži da ga zovemo Zoki', rekao je Sabo 2009.

Borba za vlast s 'piz…'

Unatoč tapšanju po ramenu iz Zagreba, Sabo se u Vukovaru gotovo svakodnevno suočavao sa žestokim kritikama svojih političkih rivala. Za njih nije birao riječi, pa ih je u eteru Hrvatskog radija Vukovar nazvao pizdekima, a poslije se vadio kako je 'pizdek', ako niste znali, 'stari vukovarski i slavonski izraz koji oslikava nečiji karakter'. HDZ-ovci su mu tada spočitavali da akcijom 'Solidarnost za Vukovar' po državi žica novac umjesto da pokrene gospodarstvo u gradu.

Ovu verbalnu eskapadu na početku mandata možemo opravdati neiskustvom, no sljedeće godine Sabove vladavine nisu bile ništa mirnije. Politikanstvo u vukovarskom Gradskom vijeću na zavidnoj je razini, za razliku od gospodarstva.

Kaznenih prijava u izobilju

Kaznene prijave pršte sa svih strana. Sabo je kazneno prijavio svoju prethodnicu Zdenku Buljan i nekadašnje čelne ljude Vukovarske gospodarske zone. HDZ ne ostaje dužan pa najavljuje kaznenu prijavu protiv Sabe. Spor je tada izbio oko imenovanja predstavnika grada u skupštine društava, odnosno postojanje dva različita tumačenja i dva različita statuta te je došlo do apsurdne situacije – pojedine gradske tvrtke mjesecima su imale dva direktora. Sabo je uz to kazneno prijavio tadašnjeg direktora Vukovarske gospodarske zone Dražena Čovića te njegove suradnike, sve redom HDZ-ovce.

U kolovozu 2010. vukovarski HSP ga prijavljuje USKOK-u zbog sklapanja ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko zemljišta, koji smatraju štetnim za grad.

Samo mjesec dana kasnije opet kaznena prijava. Sabo najavljuje tužbu protiv saborskog zastupnika HDZ-a i nekadašnjeg čelnika te stranke u Vukovaru Petra Mlinarića. On je pak u Saboru Sabu gotovo nazvao kolaboracionistom koji je za vrijeme opsade Vukovara najviše brinuo za dobrobit svog automobila.


'Sabo je uz pomoć oficira JNA iz okupiranog Vukovara, u vrijeme kad su po gradu ubijani njegovi sugrađani, izvezao svoj automobil.' Po Mlinarićevim tvrdnjama, za to postoje brojni svjedoci, prije svega branitelji iz Borova naselja. 'Oficiri su ga dovezli da im uključi agregate o kojima se brinuo u Energani tvrtke Borovo, kao da vojska nije znala uključiti agregate. Znali smo da je automobil cijelo vrijeme rata držao zaključan u Energani i očuvao ga netaknutim. Nakon pada Vukovara taj se automobil odjednom našao u Hrvatskoj. To nije tajna i to svi znaju. Iza toga što sam rekao u Saboru stojim, a on neka me tuži, pa ću sve to ponoviti i na sudu', rekao je Mlinarić i, naravno, tužbu i zaradio.

Za Sabu su se lijepile i druge optužbe. Nikola Toth, nekoć član Nadzornog odbora Gospodarske zone Vukovar, u kaznenoj prijavi tereti ga za zlouporabu ovlasti i nanošenje štete gradu. Naime, kaže da je Sabo propustio od tvrtke M-San nekretnine naplatiti odštetu zbog odustajanja od investicije. Gradonačelnika je Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru Toth prijavio za čak četiri kaznena djela – nesavjesno gospodarsko poslovanje, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, zlouporabu položaja i nesavjestan rad u službi. Zamjera mu i činjenicu da je u godinu i pol dana smijenio i postavio čak četvoricu direktora Zone, od kojih su, kako tvrdi, trojica bila nekvalificirana ili nisu udovoljavala uvjetima za tu poziciju.

Sredinom 2012. prijava protiv Sabe dolazi pak iz redova njegove stranke. Dio vukovarskih SDP-ovaca njega i njegovog zamjenika Željka Pinjuha koji je kasnije izbačen iz stranke zbog podrške protivničkoj koaliciji u Gradskom vijeću, te gradskog vijećnika Siniše Mudrog, prijavljuje USKOK-u. Terete ih da su se 'okoristili novcem socijalno ugroženih građana Vukovara i djece iz obitelji slabijeg materijalnog stanja'. U prijavi USKOK-u 'pobunjenici' navode kako su Sabo i Pinjuh, organizirajući ljetovanje Vukovaraca u Crikvenici i Velom Lošinju, naplaćivali nekoliko puta veće troškove od stvarnih te da su 'razliku podijelili'.

Navodno su troškove osiguranja naplaćivali 120, umjesto 7,2 kune po djetetu, pa su time u tri godine na ljetovanju 854 djece uzeli 96.332 kune. Istodobno je agencija Vutours, koju je nakon dolaska na dužnost dogradonačelnika Željko Pinjuh prenio na kćer, u tri godine na ljetovanju 503 odrasle osobe zaradila 440.122 kune.

Za Sabu privatno najteži dani nastupaju u prosincu 2012. kada mu više maskiranih nepoznatih počinitelja, uz prijetnju oružjem, upada u stan i napada suprugu. Kasnije je prijavio i prijetnje koje je dobila njegova kćer. Počinitelji još nisu pronađeni.

Konačni obračun na početku drugog mandata

Unatoč svim kontroverzama u prvom mandatu, Vukovarci Sabi na lokalnim izborima 2013. poklanjaju i drugi. U Gradskom vijeću opet kreće žestoka borba za prevlast koja je kulminirala u vrućim ljetnim mjesecima ove godine. U prvoj polovici kolovoza novinarima je sezonu kiselih krastavaca zapaprila priča iz Vukovara. HDZ-ova vijećnica Marija Budimir pušta u javnost snimku u kojoj joj Sabo u telefonskom razgovoru nudi i 50 tisuća kuna te druge beneficije ako podrži SDP u Vijeću.

Sabo odbacuje optužbe i najavljuje tužbe protiv svih koji su se protiv njega urotili. Možda će tužiti i USKOK koji je ovih dana protiv njega podignuo optužnicu, dok će u Saboru ovog tjedna biti glasanje o skidanju imuniteta. Sam vukovarski gradonačelnik je najavio kako će i on sam dignuti ruku i glasati 'za'.