OPTUŽEN ZA UBOJSTVA

S predsjedničke fotelje, Mursi u zatvor

26.07.2013 u 15:36

Bionic
Reading

Egipatsko pravosuđe odlučilo je u petak pritvoriti svrgnutog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija na 15 dana, optuživši ga za niz kaznenih djela, uključujući ubojstva vojnika i urotu s palestinskim Hamasom, objavila je u petak egipatska novinska agencija

Mursija vojska drži od 3. srpnja ali do današnjeg koraka istražnog suca nije se suočio ni s kakvim formalno-pravnim mjerama.

Vijest je objavljena nekoliko sati prije najavljenog okupljanja milijuna Egipćana na masovnim skupovima za i protiv Mursija, kojeg je vojska svrgnula s vlasti 3. srpnja.

U nasilju koje prati te prosvjede u zadnjih mjesec dana poginulo je više od 200 ljudi.

Optužbe protiv Mursija odnose se na njegov bijeg, zajedno s drugim čelnicima Muslimanskog bratstva, iz zatvora sjeverno od Kaira 2011., tijekom pobune kojom je s vlasti srušen Hosni Mubarak.

Optužnica uključuje podmetanje požara, uništavanje zatvorskih dokumenata i 'suradnju s Hamasom u cilju agresivnih djela u zemlji, napada na policijske postaje, časnike i vojnike'. Optužen je i za ubojstvo nekoliko zatvorenika, časnika i vojnika te otmicu nekoliko časnika i vojnika.

Glasnogovornik Muslimanskog bratstva ocijenio je te optužbe 'smiješnima' i znakom povratka 'starom režimu'.